Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.24

Közel 1 millióval rövidítette meg szélhámos udvarlója a hiszékeny zalai hölgyet

3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Zalaegerszegi Járásbíróság, azt a debreceni férfit, aki többek között egy zalai hölgytől szerzett pénzt úgy, hogy szerelemmel hitegette.

A vádlott újságokban feladott társkereső hirdetések, valamint ismerőse révén ismerkedett meg hölgyekkel. Egy zalai és egy miskolci hölgyet ugyanazzal ”vett le a lábáról”: hosszasan beszélgetett a nőkkel, udvarolt, szerelmet vallott, ám a személyes találkozások elől mindig kitért. Ennek ellenére mindkét hölgy a bizalmába fogadta a férfit. A zalai hölgyet 2006-ban néhány hónap ismeretség után arra kérte a vádlott, hogy a birtokában lévő mobiltelefonra töltsön fel pénzt, hogy telefonálni tudjon.  Ígérte, hogy az összeget visszafizeti.
Az első kérést több követte: 2006 októbere és 2011 novembere között a sértett összesen 774.200 Ft-ot töltött így a vádlott telefonjaira. Emellett 2010-ben a férfi azt állította, meghalt az anyja, s a temetésre kért és kapott 40 ezer forintot a nőtől, majd nem sokkal később fogorvosra ”szerzett” így 35.000 Ft-ot, s még 30.000 Ft arra hivatkozva, hogy nem kapta meg a külföldi munkája után neki járó összeget. A már gyanakvó hölgyet nyugtatta: kamatostól fizeti vissza a kölcsönt.

romantika.jpg

Csaknem ugyanebben az időben hasonló ürügyekkel csalt ki pénzt egy miskolci sértettből is. A vádirat szerint a zalai sértett 899.200 Ft-ot, a miskolci 1.371.000 Ft-ot fizetett ki így a most elítélt férfinek, aki mellettük egy pécsi sértettet is hitegetett. Igaz, itt nem szerelmet, hanem üzletet ígért: azt közölte, hogy dél-afrikai aranybányákkal áll üzleti kapcsolatban, s jutalékként 30 kg aranyat kapott, ennek kapcsán ajánlott üzletet a nőnek, s kért 1,3 milliót az arany Magyarországra hozatalához. A sértett végül 600.000 forintot utalt át neki. Egy budapesti férfitől szintén üzletre hivatkozva szerzett pénzt a vádlott 2011-ben: külföldi üzleti lehetőségeket ígért, ám több ígérete ellenére a vádlott egyetlen üzleti partnerrel sem hozta össze a sértettet, akinek 900.000 Ft kára származott a történtekből.

Az eljárás alatt a vádlott folyamatosan rejtőzködött, s az ítélethirdetésen – csakúgy mint a korábbi tárgyalásokon - sem jelent meg. Az eljárás alatt beadványok tucatjaiban bizonygatta ártatlanságát. A bíróság a távollévő vádlottat bűnösnek találta 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, valamint 1 rendbeli csalás bűntettében. Az ítélet nem jogerős, a védő fellebbezett - értesült a Letenye Média Dr. Beznicza Árpádtól a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivőjétől.