Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.08.12

Kitüntető címet kapott a letenyei születésű operaházi magánénekesnő Váradi Zita


A Magyar Állami Operaházban június végén rendhagyó társulati üléssel befejeződött az évad.
A megbízott főzeneigazgató, Héja Domonkos karmester és a megbízott balettigazgató, Solymosi Tamás rövid beszámolója után átadták a most alapított Csillagóra-díjat, amely azzal jár, hogy az Európában bevezetett kitüntető kamaraénekesi címet három énekes, és az étoile címet egy táncos viselheti a 2012-13-as évadban.Kamaraénekes Sümegi Eszter, Váradi Zita, Bretz Gábor, étoile pedig Oláh Zoltán – a díj egy art deco keretbe foglalt herendi hattyú, amely mindkét műfajt szimbolizálja.

 

varadi-zita.jpg

(Balról a harmadik Váradi Zita. Fotó: MTI)


.A Magyar Állami Operaház vállalja, hogy a kitüntetett művész következő szezonbéli főszerepes fellépéseinek tiszteletdíját – az első 20 nagyszínpadi előadás erejéig – a legmagasabb orientációs szint felett állapítja meg, a szóban forgó évadban pedig minden színlapon, egyedüli díjként, mint az Operaház szakmai elismeréseként tünteti fel.

Az új alapítású díjak átadási ünnepségeinek alkalmára Pacsay Attila zeneszerző fanfárt komponált, a következő években a díjátadások állandó szignálja ez a dallam lesz – erre vonultak színpadra a díjazottak, akik elnyerték a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese 2012/2013, és A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címeket.

 Az Operaház történetében elsőként nyerte el a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet Sümegi Eszter, Váradi Zita és Bretz Gábor..

Váradi Zita a most záruló évadban nyolc operában, harminchárom alkalommal lépett színpadra. Az Arabella-sorozatban nyújtott teljesítményéért egyöntetűen pozitív kritikai visszhanggal jutalmazta a sajtó, a Népszava kritikusa ezt írta róla: a pesti társulatnak már régen nem ígérete, ebben a produkcióban is igazi üdvöskéje …, … hosszú szünet után betöltheti a László Margit visszavonulásával örökül maradt űrt.