Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.29

Kitessékelnék a kórházakból a fizetős magánrendeléseket

A jövőben nem lehet majd állami kórházban magánegészségügyi szolgáltatást nyújtani - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár egy szerdai, budapesti konferencián.
Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni.

 

halapenz.jpgA magánszolgáltatók által nyújtott ellátásnak továbbra is helye van az egészségügyi rendszerben, aki ilyet szeretne igénybe venni, az megteheti a jövőben is. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban készül egy olyan beruházásösztönző csomag, amely a magánvállalkozásoknak nyújt kedvezményeket.
Az alapelv azonban változatlan - hangsúlyozta -, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.
Az államtitkár megerősítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletű lesz, az alapellátást megerősítik, fontos feladat azon megelőzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak.
Ez azért fontos - mondta -, mert a magyar lakosság egészségi állapota a megbetegedési és halálozási mutatókban még mindig jóval az uniós átlag alatt van annak ellenére, hogy az ország gazdasági és társadalmi helyzete ezt nem indokolná - mondta Zombor Gábor, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos olyan kormányzati intézkedés történt, amely várhatóan kedvezően befolyásolja ezeket a rossz mutatókat. Ilyen volt a nemdohányzók védelmében hozott törvény, a népegészségügyi termékadó, a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban vagy a közétkeztetés reformja.
A háziorvosi ellátás átalakításával kapcsolatban megemlítette, különböző finanszírozási technikákkal kívánják érdekeltté tenni a háziorvosokat, a házi gyermekorvosokat, hogy ösztönözzék őket a népegészségügyi feladatok ellátására. MTI