Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.20

Kilőttek egy barnamedvét Magyarországon! Videóval

Elejtettek egy védett barnamedvét a Salgótarján egyik kertvárosi részéhez közeli erdőben még május 10-én, a feltételezett tetteseket szombaton fogták el - jelentette be Ponyi Béla salgótarjáni rendőrkapitány hétfőn, sajtótájékoztatón. Barna medvét a második világháború óta nem lőttek le Magyarországon, az ugyanis védett állat.

Ponyi Béla közölte: természetkárosítás, orvvadászat és lopás alapos gyanújával indítottak eljárást az 54 éves, salgótarjáni G. Sándor és vadásztársa, a 34 éves dunavarsányi F. László, valamint orvvadászat és lopás vétség miatt a 49 éves, szintén dunavarsányi T. László ellen.
A városi rendőrkapitány hozzátette: vadászatra jogosult emberekről van szó, akik szerették volna tettüket elrejteni, ezért a vad elejtésének idejét és az ilyenkor használatos azonosítószámot sem regisztrálták a vadászati engedélyhez tartozó lőjegyzékben.
A gyanú szerint a kétéves, nyolcvankilós kanmedvét G. Sándor lőtte meg, ám a sebzett állat elmenekült, így másnap kutyákkal hajtóvadászatot indítottak utána. Amikor megtalálták, F. Attila fejbe lőtte az állatot. Az esetről a vadászati hatóságon keresztül értesültek a rendőrök.
A nyomozást vezető Buga László őrnagy az MTI kérdésére válaszolva elmondta: kizártnak tartják, hogy az elkövetők önvédelemből ejtették volna el a medvét, ugyanis minden jel arra mutat, hogy az esetet a vadászok el akarták titkolni.

medve-magyarorszagon.jpg

Megjegyezte: amikor a nyomozók házkutatást tartottak a vadászházként használt, Salgótarján külterületén lévő ingatlanban, megtalálták a kizsigerelt állatot és annak preparálásra előkészített bundáját, és az elkövetők épp akkor tértek vissza egy olyan gímszarvassal, amely elejtésének helyét szintén nem jelölték meg, és magát az elejtés tényét sem regisztrálták.
Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága vadászati és halászati osztályának vezetője megjegyezte: a második világháború óta nem lőttek barnamedvét Magyarországon, az ugyanis védett állat.
Közölte: a kárpáti régióban 7-8 ezerre teszik a barnamedve-állomány számát, Magyarország északi régiójába Szlovákiából kóborolnak át medvék. Az elmúlt húsz évben itt hat esetben volt bizonyított, hogy valóban medvét láttak, a legutóbb alig egy hete Bárna, illetve a Salgótarjánhoz tartozó Rónafalu határában találkoztak medvével és azonosították a szakemberek annak nyomát. Az az állat azonban nem azonos a május 10-én meglőtt medvével - közölte a vadászati hatóság vezetője.
Bakó Csaba ugyanakkor hangsúlyozta: a medve húsevő állat, ám annak a valószínűsége, hogy emberre támadjon, kisebb, mint hogy egy malacait féltő vadkan vagy egy kóbor kutya tegye ezt.
Az MTI úgy tudja, hogy a gyanúsított vadászok több bűncselekményt is elkövettek. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akár hét év börtönt is kaphatnak. MTI