Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.23

Kilenc letenyei aranyérmes bor a Zalai Borút Egyesület megyei megmérettetésén

Jó bornak nem kell cégér - tartja a szólás, de az évenkénti megmérettetés mégis fontos. Ekkor a borversenyek, minősítések résztvevői megbizonyosodhatnak róla, hogy boraik szépek és kívánatosak a szakmabeliek és az idelátogatók számára egyaránt.
A Zalai Borút Egyesület április 20-án tartotta immár tizenkettedik borversenyét Zalaszentgróton, a Civil Turisztikai Centrumban. A megmérettetésen 156 bormintával szerepeltek az egyesületi tagok és a termelők. A magyar boros gazdákon kívül a Zalai Borút Egyesület horvát és szlovén partnerszervezete is képviseltette magát boraikkal. A horvát "bilikum" Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a szlovén Lendvai Szőlő és  Gyümölcstermesztők Egyesülete 12 mintával vett részt a minősítésen.

 

 

A Zalai Borvidék szinte minden településéről neveztek borászok, így képviseltette magát Zalaszentgrót és környéke, Bak, Letenye, Garabonc, Dióskál, Zalaszabar, Csörnyeföld, Horvátországból Krizevci környéke, a Kalnik borvidék és Szlovéniából Lendva-hegy. Legnagyobb számban Olaszrizling, Szürkebarát valamint Chardonnay fajták voltak a kínálatban.
Arany minősítést 46, ezüst minősítést 66, bronz minősítést 37 kapott, oklevélben 6 bor részesült.
Az ünnepélyes díjkiosztásra május 17-én Tótszentmártonban került sor, ahol a Szentmártoni Borbarát Egyesület (vezetője Vlasics Lajos) a helyi kultúrházban látta vendégül a szépszámú érdeklődőt. Az okleveleket dr. Pálfi Dénes az egyesület védnöke adta át.
A jó hangulatú, tartalmas szakmai előadásokkal fűszerezett program végén a következő letenyei termelők borai részesültek arany minősítésben:
- Kuprivecz József 2011-es fehér, félszáraz Cserszegi fűszeres és 2011-es  Kékfrankos rosé félszáraz boraival
- Kovács Antal 2011-es fehér, száraz Szürkebarát borával
- Soós László 2011-es fehér, félédes Zenit borával
- Molnár Ferenc 2011-es fehér, száraz Királyleányka borával
- Somogyi András (Zalka M. u.) 2011-es fehér, félszáraz Nektár és 2011-es fehér, száraz Olaszrizling boraival
- Kozári Attila 2011-es fehér, száraz Pinot blanc borával
- Gyergyák László 2011-es fehér, száraz Chardonnay borával

 


 
A tizenkét borbíráló az elmúlt évek gyakorlatához hűen kiválasztották a legszebb fehér és vörös bort is. E címet Trojkó Attila (Tótszentmárton) Chardonnay fehérbora és a Cezar Winery Kft. (Nagyrada) Cabernet franc vörösbora érdemelte ki.
 
 

A mappában található képek előnézete Bornapok -Letenye-