Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.06

Szívatta a tűzoltókat a telefonbetyár: rekord, 150 ezres bírságot kapott

Rekord nagyságú, 150 ezer forintos pénzbírságra büntettek egy kunszentmártoni telefonbetyárt.
Az eljáró hatóság mindemellett 7000 forint eljárási bírság megfizetésére is kötelezte azt a fiatal nőt, aki még tavaly júliusban egy órán belül tizenkétszer hívta szórakozásból a katasztrófavédelmet.
A pénzbírság közérdekű munkával is megváltható, ebben az esetben hat óra munka felel meg ötezer forintnak.
A magas büntetést az indokolta, hogy a nő már korábban, több alkalommal is követett el hasonló szabálysértést, azaz jogtalanul használta a segélyhívó számot.

 

tarlotuz.jpg

 

A Területi Tűzmegelőzési Bizottság az eset kapcsán is felhívja a figyelmet arra, hogy aki szándékosan megtéveszti a katasztrófavédelmet, vagy jogtalanul használja a segélyhívó számokat, az szabálysértést követ el, ami büntetést von maga után. A megyei műveletirányítási ügyelet valamennyi hívást rögzíti, a megtévesztő szándékkal érkezett hívások adatait továbbítja a rendőrségnek. Jó tudni, hogy a hívó mobiltelefonszámát akkor is kijelzi a berendezés, ha azt korábban letiltották, így visszakövethető, hogy ki akarta megtéveszteni az ügyeletest.
A szándékosan megtévesztő jelzések időt, energiát vonnak el a valós bejelentésektől, veszélyeztetik a közbiztonságot, és akadályozzák a katasztrófavédelem munkáját!

(Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: BM-OKF Facebook)