Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.19

Szigorodott a jogszabály! Az eltiltás hatály alatti vezetés 1 év börtönnel is járhat!

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök az elmúlt öt napban 16 eltiltás hatálya alatti vezetőt szűrtek ki a forgalomból.
Valószínűleg elkerülte az előállított személyek figyelmét, hogy a Büntető Törvénykönyv 2021. május 14-től érvénybe lépő módosítása szerint akár egy évig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak, ha vezetés eltiltás hatálya alatt olyan járművet vezetnek, amitől el vannak tiltva.

Sőt a társadalomra veszélyességhez igazodva minősített eset lett, ha valaki a cselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el. Úgy akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetendő.
Ha pedig a járművezetéstől való eltiltás ittas vezetéssel párosul, akár négy és fél év is lehet a kiszabható legsúlyosabb börtönbüntetés.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a korábbiakhoz képest súlyosabb büntetés járhat azért, ha engedély nélkül vezet valaki, és azért is, ha olyan személy részére engedi át a vezetést, aki hatósági engedéllyel nem rendelkezik. Ők akár elzárásra is számíthatnak.
A 16 sofőr közül hat ellen bűntett, tízzel szemben pedig vétség miatt indítottak eljárást a kollégák- közölte hivatalos Facebook oldalán a napokban a Magyar Rendőrség.

jogositvany-uj-szabalyok.jpg