Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.15

Sok helyről lopott a Balaton zalai részén, bíróság elé állítják

Egy 1992-ben született zalaegerszegi férfi – az I.r. vádlott- munkahellyel, megélhetését biztosító legális jövedelemmel nem rendelkezik, életvitelét rendszeresen ún. besurranásos módszerrel elkövetett lopások elkövetésével, illetőleg e bűncselekmények során zsákmányolt értékek felhasználásával tartja fenn.

2020. március 19-én Badacsonytördemicen és Hegymagason elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt a Tapolcai Járásbíróság, majd a 2021. augusztus 24-én Fonyódon elkövetett lopás vétsége miatt a Fonyódi Járásbíróság ítélte el.

A vádlott a bűncselekmények zömének elkövetési idején vezetői engedéllyel nem rendelkezett, 2020. február 25-én pontrendszeri nyilvántartásainak pontjai elérték a 18-at, ezért a közlekedés igazgatási hatóság vezetői engedélyét 6 hónapra visszavonta, melyet a vádlott 2020. április 9-én adott le. Azért, hogy a bűncselekmények elkövetésének helyét megközelítse, illetve onnan gyorsan távozni tudjon, az elkövetéshez gépjárművet használt, melyhez szüksége volt egy olyan személyre, aki vezetői engedéllyel rendelkezik. E szerepet a bűncselekmények egy részénél egy 1994-ben született keszthelyi fiatalember, a II. rendű vádlott töltötte be.

 

rendorseg-fenyhid.jpg

 

- 2020. február 18-án 14 óra körüli időben I. rendű vádlott egy Volkswagen Passat személygépkocsit használva megjelent egy Vonyarcvashegy, Helikon u.-i lakásnál, az idős sértettel azt közölte, hogy a Magyar Vöröskereszt munkatársa és felajánlotta segítségét a mindennapi életvitelben, ház körüli munkák elvégzésében. A sértett a felajánlás tárgyában nem tudott dönteni, ezért az I.r. vádlott az ingatlant elhagyta, majd oda kisvártatva visszatért és kihasználva, hogy ez idő alatt a sértett a mellékhelyiségben tartózkodik, a ház lakószobájából eltulajdonította a sértett 1.500 Ft értékű pénztárcáját, benne 40.000 Ft készpénzzel, a sértett nevére szóló személyazonosító igazolvánnyal, lakcímet igazoló igazolvánnyal, adóigazolvánnyal és társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó hatósági bizonyítvánnyal. Ezen felül eltulajdonította a sértett fehérneműs fiókban tárolt megtakarított pénzét, 500.000 Ft-ot. A sértett a mellékhelyiségből kijövet összetalálkozott a vádlottal, aki azzal indokolta ottlétét, hogy elfelejtette felírni a telefonszámát, papírt és tollat kért és egy cédulára a Tóth Gábor nevet és a 06304154749 telefonszámot írta fel, melyet a helyszínen hagyott. A bűncselekmény elkövetését a sértett csak másnap észlelte és ezt követően ismerőse segítségével értesítette a rendőrséget. A bűncselekmény következtében a sértettnek mindösszesen 541.500 Ft kára keletkezett.

 

- 2020. augusztus 12-én 15 óra és 21 óra közötti pontosabban meg nem határozható időben az I.r. vádlott kihasználva, hogy a lakók a kertben tartózkodnak, megjelent és behatolt egy Vonyarcvashegy, Rákóczi Ferenc u.-i házba. Ott a régi teraszból kialakított szoba asztalán talált egy női táskát, melyet átvizsgált és abból abban a reményben, hogy készpénzt tartalmaz, eltulajdonította a házban vendégként tartózkodó egy cseh állampolgár S.Oliver márkájú pénztárcáját. A pénztárcában készpénz nem volt, abban a sértett cseh személyi igazolványát, vezetői engedélyét, valamint bankkártyáját tartotta. A vádlott, mivel számára értéket nem képviselt, a pénztárcát a benne levő okmányokkal ismeretlen helyen eldobta. A sértettnek a pénztárca eltulajdonításával 5.500 Ft. kára keletkezett.

 

- 2020. augusztus 29-én 12 óra körüli időben I. rendű vádlott egy Mercedes Benz E350 típusú személygépkocsival közlekedve Gyenesdiás községbe ment és a Darnay utcában parkolt le. A be nem zárt kapun és ajtón keresztül bement a Jézus Isteni Szívéről nevezett Karmelita Nővérek Kongregációja Szent József Otthonba. A főépület társalgójában megtalálta az egyik nővér táskáját, melyből két kisebb tárcát tulajdonított el. Az egyik tárcában vegyesen voltak euro, kuna és forint bankjegyek és pénzérmék kb. 30.200 Ft összértékben, melyek a nővér tulajdonát képezték, továbbá egy kiállított bankkártya, valamint a sértett horvát vezetői engedélye és személyi igazolványa. A másik, a Jézus Isteni Szívéről nevezett Karmelita Nővérek Kongregációja tulajdonát képező tárcában összesen 100.000 Ft körüli - vegyesen euroból, kunából és forintból álló - készpénz és a rend bankszámlájához tartozó bankkártya és az ahhoz tartozó PIN kód volt. A vádlott a nyomozás során ismeretlenül maradt bűntársát megbízta azzal, hogy a bankkártya és a PIN kód felhasználásával a számláról pénzt vegyen fel. Az ismeretlen férfi 2020. augusztus 29-én és 30-án több sikertelen és három sikeres pénzfelvételt kísérelt meg keszthelyi bankautomatáknál. 17 óra 15 perckor 737.248,83 Ft összegben elszámolt, 17 óra 21 perckor 100.000 Ft és augusztus 30-án 01 óra 06 perckor 400.000 Ft összeget, összesen 1.232.249 Ft-ot vett fel a Keszthely, Csík Ferenc sétányon levő Euronet ATM-ből. Az ismeretlenül maradt férfi a vádlottal a felvett összegen nem ismert mértékben megosztozott, abból a vádlott legalább 200.000 Ft-ot megszerzett.

 

- 2020. szeptember 13-án 16 óra 20 perc és 16 óra 30 perc közötti időben I. rendű vádlott és II. rendű vádlott egy Suzuki Swift típusú személygépkocsival bűncselekmény elkövetése céljából Hévízre utaztak. A gépkocsit a II. rendű vádlott vezette. A vádlottak kihasználva, hogy a sértett az ingatlan távolabbi részén munkát végez, bementek egy orosz állampolgár tulajdonában levő, felújítás alatt álló házba. A ház egyik szobájában levő gardróbszekrényben elhelyezett hátizsákból az I.r. vádlott elvette a sértett pénztárcáját a benne levő 3-4.000 Ft készpénzzel, egy kabalafigurával és a sértett OTP bankkártyájával. A házból kilépő férfiakkal a sértett összetalálkozott, a sértett megjelenésétől meglepett férfiak közül II. rendű vádlott a magyarul nem beszélő sértett előtt egy szemétkupacra mutatott és lapátolást imitáló mozdulatokat tett, hogy a sértett előtt magyarázzák az ingatlanon tartózkodásuk okát.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetését követően Gyenesdiásra közlekedtek, ahol a gépkocsit vezető II. rendű vádlott I. rendű vádlott kérésére a Tulipán u. 20. szám előtt megállt. 2020. szeptember 13-án 18 óra 30 perc és 19 óra közötti időben a vádlott bement az ott lévő üdülőbe. Az üdülő első emeletén levő szobákat a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulói foglalták el. A tanulók épp vacsoráztak, így a szobáikat őrizetlenül hagyták, a vádlott pedig bement a 2. számú szobába, ahol az ágya mellett elhelyezett táskájából magához vette az egyik sértett pénztárcáját a benne levő 300 Ft készpénzzel és a sértett nevére kiállított bankkártyával, továbbá ágya mellett elhelyezett táskájából egy másik sértett pénztárcáját a benne elhelyezett 5.000 Ft készpénzzel, valamint a sértett nevére kiállított személyazonosító igazolvánnyal, lakcímet igazoló igazolvánnyal, és diákigazolvánnyal. Ez alkalommal I. rendű vádlott bement a 6-os szobába is, ahol eltulajdonította egy harmadik sértett pénztárcájából 8.000 Ft készpénzét, valamint negyedik sértett pénztárcáját a benne levő 20.000 Ft készpénzzel, személyazonosító igazolvánnyal, lakcímet igazoló igazolvánnyal, adóigazolvánnyal, társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó hatósági bizonyítvánnyal, diákigazolvánnyal és bankkártyával együtt.

 

- 2020. szeptember 18-án 14 óra 30 perc körüli időben I. rendű vádlott és II. rendű vádlott a HED-838 forgalmi rendszámú Suzuki Swift típusú gépkocsival Nemesbük községbe mentek. Míg a gépkocsit vezető II. rendű vádlott a gépkocsinál várakozott, I. rendű vádlott bement az egyik házba. A ház kisebbik szobájában kutatást végzett, valamint az előszobai fogason levő bevásárló táska tartalmát egy székre borítva átvizsgálta. A ház nagyobbik szobájában tartózkodó idős sértett a vádlott által keltett zajra felfigyelt és kérdőre vonta a vádlottat, aki a sértett gyanakvását azzal akarta

elterelni, hogy azt állította, korábban hordott a sértettnek ebédet, majd az ingatlanból távozott. A vádlott szándéka értékkel bíró dolgok, készpénz eltulajdonítására irányult.

 

- 2020. szeptember 21-én 15 óra 20 perc körüli időben I. rendű vádlott és II. rendű vádlott egy Audi A4 típusú személygépkocsival bűncselekmény elkövetése céljából Gyenesdiásra mentek. I. rendű vádlott bement egy házba. A vádlott a ház földszinti szobájának ruhásszekrényében kutatást végzett, melyet a sértettek nyomban nem észleltek, mivel a tulajdonos a ház hátsó részében levő kazánházban, míg felesége a mosdóban tartózkodott. A mosdóból kijövet az I.r. vádlottat a nyitott szekrényajtó előtt meglátta, a cselekmény elkövetésében tetten érte, aki zavarában annyit mondott neki, hogy Attilát keresi, majd a házból eltávozott, és beszállt a II. rendű vádlott által vezetett és a Jókai utca felől érkező gépkocsiba. A sértettek utóbb észlelték, hogy a szekrény mellett levő komód alsó fiókjából eltűnt egy piros kartondoboz, benne két aranyból készült karikagyűrűvel, egy pecsétgyűrűvel és egy nyaklánccal, az ékszerek értéke 239.500 Ft.

 

- 2020. szeptember 29-én 17 óra 30 perc körüli időben az I.r.vádlott féltestvére, valamint gyermeke társaságában a féltestvér által vezetett Škoda Fabia típusú gépkocsival megjelent Cserszegtomajon egy pálinkafőzőben azzal a céllal, hogy pálinkát kóstolnának és vásárolnának. A pálinka kóstolás közben vádlott azzal az indokkal, hogy telefonálnia kell, elhagyta a helyiséget és a nem messze levő lakóházhoz ment, annak emeleti, irodaként használt helyiségében kutatást végzett. A tulajdonosnak feltűnt a vádlott hosszabb távolléte, keresésére indult, s amikor bement a házukba, olyan hangokat hallott az emeleti részről, amik fiókok kihúzására, betolására utaltak. Ekkor felkiabált, hogy jöjjön le, mire a vádlott lejött az emeleti részről és zsebeit kifordítva, kezeit mutatva mondta, hogy nincs nála semmi, csak a házat akarta lefényképezni, mert olyan szép. Az ingatlanból nem tűnt el semmi, a vádlott szándéka értékkel bíró dolgok, készpénz eltulajdonítására irányult. Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.