Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Poénból gyújtottak fel több száz bálát 15 éves fiúk Keszthelyen

A Zalaegerszegi Járásbíróság csütörtökön megtartott előkészítő ülésén jogerős ítéletet hozott két fiatalkorú esetében, akik szórakozásból szénabálát gyújtottak meg, s közel 3.100.000 Ft kárt okoztak.

A két fiatalkorú vádlott 2019. december 15-én a keszthelyi egyetem nyitott pajtájában a bálákon ülve beszélgettek, zenét hallgattak. A II. rendű vádlott öngyújtóval meggyújtotta az egyik szénabála tetejét, de a tüzet a fiúk azonnal el is oltották. Ezt követően az I. rendű vádlott is meggyújtotta a bála tetejét, majd az így keletkezett tűzre a II. rendű vádlott egy marék szénát dobott, ami szintén meggyulladt. A fiatalok a tüzet nem tudták eloltani, ezért a II. rendű vádlott felhívta a segélyhívót.

keszthely-balatuz-1.jpg

(Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A tűz átterjedt a többi szénabálára, onnan az épületre, amelynek a tetőszerkezete is begyulladt, valamint a hullámpala is károsodott. Az épületben keletkezett kár 572.646 Ft volt, míg az épületrészben lévő 250 darab szénabála leégéséből további 2.500.000 Ft kár keletkezett.

A tűzoltók beavatkozása nélkül a lángok tovább terjedtek volna a többi épületrészre is, ahol mintegy 7.000.000 Ft értékű vagyontárgyat tároltak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság ma hozott ítéletében a történteket elismerő, pártfogó felügyelet alatt álló vádlottakat bűnösnek mondta ki közveszély okozása vétségében, ezért mindkettőjüket 1 év 2 hónap időtartamra próbára bocsájtotta.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlottak és védőik tudomásul vették, így az jogerős - tájékoztatta honlapunkat csütörtökön dr. Bartalné dr. Mentes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.