Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.05.12

Lekérdezhetőek a közlekedési büntetőpontok

A Belügyminisztérium fejlesztése eredményeképpen 2022. május 10-től elektronikus úton bárki lekérdezheti saját közúti közlekedési előéleti pontjait a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF).

A lekérdezés központi azonosítás után lehetséges, ez történhet ügyfélkapu azonosító segítségével, telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal vagy videotechnológián keresztüli azonosítással.

gyorshajtas-traffipax-2018.jpg

(A fotó illusztráció. police.hu)

A https://magyarorszag.hu oldalon a „Közigazgatás, Jog” => „Adatkezelés, adatszolgáltatás” témacsoporton belül, a „Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról” megnevezésű ügytípust kell kiválasztani. Ezt követően szükséges az elektronikus azonosítás, majd az „Ügyintézés indítása” gomb megnyomásával az eredmény azonnal megjelenik. Az ügyintézés illeték- és díjmentes.

A lekérdezési felület itt érhető el.

Az adatkérés eredményeként elérhetővé válnak az aktuálisan nyilvántartott közúti közlekedési előéleti pontok, valamint a nyilvántartás szerinti összpontszám alapjául szolgáló cselekmény(ek) és a kiszabott pontadat(ok).

A nyilvántartás tartalmazza az előéleti pontok elévülési idejét is. Az előéleti pontokat a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni.

A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére, önkéntes utánképzésen való részvétellel, melynek sikeres elvégzése napján a nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal csökkennek.

Ha a járművezető előéleti pontjai elérik, vagy meghaladják a 18 pontot, az illetékes járási hivatal visszavonja a vezetői engedélyét - közölte kedden a Belügyminisztérium.