Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.04.24

Kézben tartott mobiltelefon robbant fel Magyarországon

A dunaújvárosi Frangepán utcai családi házában tartózkodott az a férfi, akinek használat közben felrobbant a kezében tartott mobiltelefon április 19-én.
Az eset következtében a helyiségben lévő szőnyeg is kigyulladt, amelyet a lakók a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak. A telefont még időben eldobta a használója, ezért csak könnyű sérülést szenvedett.

 

felrobbant-mobiltelefon-1.jpg


Napjainkban számtalan, elektromos energiát használó mobil készülék van, amelyekben lítium-ion akkumulátorok szolgáltatják a villamos energiát. Többek között mobiltelefonokban, táblagépekben, laptopokban is megtalálhatóak. Nevét arról kapta, hogy a töltést lítium ionok tárolják.
Műszaki hiba vagy mechanikai sérülés esetén az akkumulátor cellájából felszabaduló energia nagyon rövid idő alatt felszabadul, amely jelentős hőfejlődéssel jár. Minél magasabb az akkumulátor töltöttségi szintje, annál több energia, ezen belül hőenergia szabadul fel, a hőmérséklet a több száz Celsius-fokot is elérheti.
Ez a hőmérséklet pedig alkalmas a környezetében lévő éghető anyagokat meggyújtani.

 

felrobbant-mobiltelefon-2.jpg

 

A hőmérséklet miatt megnövekedett nyomás pedig szétfeszíti az akkumulátorházat. A folyamat öngerjesztő és rendkívül gyorsan lezajlik, tehát amikor elindul a reakció már kevés az esély az akkumulátor lehűtésére.
Okozhatja gyártásból eredő műszaki hiba, illetve külső mechanikai hatás miatt kialakuló rövidzárlat, valamint helytelen töltés, túltöltés is. A tűzesetek és sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy a készüléket mindig a saját töltőjével töltsük, válasszuk le a töltőről, a töltőt pedig az elektromos hálózatról miután az eszköz feltöltődött.
Ne hagyjuk a feltöltődött készüléket hosszú órákon keresztül a töltőhöz csatlakoztatva.
Töltés alatt lévő készüléket ne helyezzük olyan felületre, például: párnára, takaróra, bútorszövetre, ahol a megemelkedett hőmérséklet feltorlódhat, a készülék hűtése a környező levegő által nem lehetséges.

(Fotók: Székely Zoltán tűzoltó százados, Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság - BM OKF Médiaszerver)