Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.12

Két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le az országban

Ebben az évben már közel húsz alkalommal riasztották a megye tűzoltóit szabadtéri tüzekhez. A lángok több esetben is nagy területet érintettek, de szerencsére a tűzoltók gyors beavatkozásának, sehol sem veszélyeztettek ingatlanokat.

Ezen a héten mindegyik napon történt szabadtéri tűzeset, többek között Lasztonyán, Molnáriban, Hahóton. Országos szinten – az elmúlt hétvégén - 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le. Kis odafigyeléssel és a szabályok pontos ismeretével ezek az esetek elkerülhetők!

fonyod-nadastuz.jpg

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Célszerű indulás előtt tájékozódni arról, hogy van-e tűzgyújtási tilalom.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.- hívta fel a figyelmet pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.