Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.09

Határokon átnyúló bűnözés - Magyar, horvát, szlovén rendőrök közös gyakorlata

A zalai rendőrök közös gyakorlatot tartottak a horvát és szlovén kollégáikkal a határokon átnyúló bűnözés elleni hatékony együttműködés elősegítésének érdekében.
Magyar, horvát és szlovén rendőrök a november 7-én végrehajtott közös műveleti akcióban az országhatárt átlépő bűnözők követése és elfogása során teendő intézkedések gyakorlását helyezték előtérbe.

hatar-bunozes.jpg

Egy csáktornyai banktól indult az első gyakorlat, az elfogás pedig a szlovén-magyar határnál lévő Pince település után, Magyarország területén történt. A fikció szerinti fegyveres rablót a közösen bevezetett intézkedések eredményeként a magyar rendőrök feltartóztatták, majd az elkövetőt üldöző szlovén egyenruhások elfogták a menekülőt.

A második gyakorlat története szerint egy zalai kisvárosban, Lentiben, egy gyalogosátkelőhelyen ütöttek el egy férfit, aki eszméletét vesztette, a balesetben súlyos sérülést szenvedett. A magyar rendőrök követték a menekülő sofőrt egészen a szlovén-horvát határig, ahol a horvát egyenruhások feltartóztatták az elkövetőt, magyar kollégáik pedig elfogták.

Az intézkedéssorozat alatt a magyar és külföldi rendőrök az elméleti ismereteket a gyakorlatban is alkalmazhatták. A művelet egészen a bejelentéstől az elkövető elfogásáig végigkísérte a rendőri intézkedések sorozatát, valamint rámutatott a három ország hatósága közötti együttműködés, kommunikáció és információáramlás fontosságára.
(Forrás:
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)