Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.08

Ezeket a Fake News álhíroldalakat működtették a lebukott pánikkeltők

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Internetes oldalakon több olyan hírt jelentettek meg valótlanul, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több fővárosi pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

magyar-alhiroldalak-1.jpg

magyar-alhiroldalak-2.jpg

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de valótlan állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el.

Az oldalak szerkesztőinek az volt a célja, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak.

A KR NNI munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek - írta a rendőrség.

A közlemény nem szól arról, hogy mely híroldalakról van szó, de mi megtaláltuk a megoldást. Először is a rendőrségi cikkben, a képgalériában a hatóság nevet adott a fotóknak, amelyen jól látható az egyik weboldal neve, aztán rövid kereséssel rájöttünk, konkrétan mely weboldalakról és Facebook oldalakról lehet szó.

A Facebookon még élő Varázslatos világ (101.000 like) és az Észbontó (58.800) is megosztotta a kamu hírportálok hatásvadász cikkeit. Ezeket a kamu híroldalakat, amelyeken megjelentek a koronavírusos hírek és egyéb blődségek "ki is lőtték" már nem elérhetők. Információink szerint egyébként több tucat kamuhírportálokon osztották meg a fake tartalmat, amelyek közül az alábbiak már nem működnek.

A nem elérhető weboldalak:

www.tv2-hirado.me (A weboldal nem működik)
www.blikk-friss.me (A weboldal nem működik)
www.anepszava.club (A weboldal nem működik)
www.hirfolyam.me (A weboldal nem működik)