Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.13

Drónt is bevetettek, hogy megtalálják az eltűnt horgászt

Nem találják azt a férfit, aki horgászat közben merült el a Piskói tóban még április 6-án. A kutatásba minden lehetséges eszközt bevetnek a hatóságok, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy pilóta nélküli repülőgéppel segítette a keresést.

 

katasztrofavedelem-dron-1.jpg

 

Tűzoltók, rendőrök, búvárok és önkéntesek is részt vesznek a napok óta tartó kutatásban. A búvárok úgynevezett szonáros keresést végeznek a tóban. Az eszköz ultrahanggal végzi a víz alatti felderítést. Ahol jelzett a műszer, ott a búvárok merülést hajtottak végre, de eddig nem jártak sikerrel. A rendőrök eközben a part menti területeket kutatták át, de egyelőre ők sem találták meg a férfit. A tó közvetlen környezetében több olyan rész is van, főként nádas és mocsáros terület, amelyet sem vízen, sem pedig szárazföldön nem lehet megközelíteni. A katasztrófavédelem egy drónnal (pilóta nélküli repülőgéppel) segítette a keresést.

 

katasztrofavedelem-dron-2.jpg

 

A drón kifejezetten jól használható olyan területek felderítésére, amely a szárazföldről nem érhető el. A katasztrófavédelem munkatársa irányította az eszközt a nádas fölé, a rendőrség pedig a parton kísérte figyelemmel a továbbított kameraképeket. A Baranya Speciális Mentők is a helyszínen tartózkodtak, akik közben csónakkal vizsgálták át a tavat. A helyszínen több beazonosítatlan tárgyat is rögzített az eszköz, amelyet irodai körülmények között elemeztek ki a szakemberek. A pénteki légi felderítés nem járt eredménnyel, ezért a társhatóságok kérésére szükség szerint megismétlik majd.

 

katasztrofavedelem-dron-3.jpg

 

A drón kamerája tizennégy megapixeles, magas minőségű Full HD felvételeket készít. Repülés közben a kamerát egy stabilizáló rendszer tartja a megfelelő pozícióban. A kamera a Wi-Fi kapcsolatnak köszönhetően 300 méterig élő képet közvetít a hozzá kapcsolódó mobileszközre. A drón műholdak segítségével képes meghatározni a saját helyzetét az irányítójához képest. Ha a kapcsolat megszakad, a GPS adatok alapján a repülőgép visszatér a felszállási ponthoz. (Fotók: Kasza Anett Baranya MKI. Forrás: BM-OKF Médiaszerver)