Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.01

Csapi emberölés: változatok egy gyilkosság elkövetésére

Fejbe lőttek egy férfit Csapiban. A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható F. Rajmundot 19 évvel a gyilkosság után fogták el a zsaruk. Előbb beismerte, azután tagadta a lövést, egy „társra” vallott, majd módosította vallomását.

 

Csapiban 1996. április elején szomszédjainak tűnt fel, hogy nem mutatkozik otthonában, annak környékén egy 48 éves vadász – bejelentést tettek a rendőrségen. A zsaruk erdőszéli háza egyik szobájában találták meg a férfi holttestét. A letolt nadrágban ágyon fekvő áldozatot egy kis kaliberű fegyverrel lőtték fejbe.

 

– Jelentős erőket mozgósítottunk az elkövető felkutatására, több tucat tanút hallgattunk ki, sőt, az akkor luxusnak számító helikoptert is bevetettük – idézi fel emlékeit Sashalmi Zoltán alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott bűnügyi főkapitány-helyettese, aki akkor még kezdő rendőrként vett részt a nyomozásban.

 

A becsehelyi áldozat egyedül élt, a vadászat iránti szenvedélyének a közeli erdőkben hódolt, csapi családi házának falain ott sorakoztak a trófeák. Sokan ismerték, gyakran megrendelésre is készített preparátumokat. A helyszíni szemle során kiderült, gyilkosa feltehetően magával vitte három – két dupla csövű sörétes és egy golyós – vadászfegyverét, valamint zöld színű Lada Niváját. A nyomozás holtpontra jutott, pedig a rendőrök a felállított verziókat letalpalva az összes akkor rendelkezésre álló módon és eszközzel igyekeztek azonosítani az elkövetőt.

 

2010-ben a közeli erdőben dolgozó munkások egy elásott puskát találtak. Kiderült, a fegyver az akkor már tizennégy éve halott vadászé.

 

– Leporoltuk az aktát, beleástuk magunkat az iratkötegekbe, újravizsgáltuk az akkor rögzített nyomokat – folytatja az alezredes. – Még 1996-ban nyomravezetői díjat ajánlottunk fel, hátha a pénz valakit beszédessé tesz, de nem érkezett olyan használható információ, ami segítette volna a nyomozást.

 

Magad uram, ha szolgád nincs, a zsaruk tették, amit tenniük kell. A lehetséges elkövetői kört idővel egyetlen főre szűkítették. F. Rajmund nem lepődött meg, amikor 2015. június 16-án Somogy megyei otthonában elfogták. A sorsába beletörődő, az évek óta cipelt terhétől megkönnyebbült gyanúsított első kihallgatásán részletes, tényfeltáró beismerő vallomást tett, a rendőrök őrizetbe vették.

 

A gyilkosság idején 18 éves F. Rajmund hetedmagával élt egy Somogy megyei településen. A szakmunkásképzőt végzett fiatalember – vallomása szerint – 1995-ben ismerkedett meg a későbbi áldozattal. A vadászat iránti szenvedélyük volt az első közös tulajdonságuk, később az egymás iránt érzett vonzalmuk okán találkoztak rendszeresen. 1996. április 5-én – F. Rajmund elmondása szerint – megvacsoráztak, majd partnere olyan szexuális vágyát akarta vele kielégíttetni, amelyre ő nem volt hajlandó, összevesztek. A vita elfajult, a gyanúsított egy légfegyverből átalakított puskával fejbe lőtte barátját. Mielőtt elhajtott áldozata terepjárójával, magához vette videomagnóját és három vadászfegyverét, hogy a helyszínt – állítása szerint – egy gyilkosságba forduló betörésnek állítsa be. A járművet alkatrészenként adta el.

 

Sima ügy, minden együtt van. A gyanúsítottnak azonban nincs igazmondási kötelezettsége, védekezésként bármit előadhat – ezt tette folytatólagos kihallgatásán F. Rajmund is. Második verziója szerint nem ő, hanem társa – akiről korábban egy szót nem ejtett – ölt. Az indíték is változott: akkor 19 éves társával előre kitervelték, hogy egyik éjjel bemennek a vadász házába, összeszedik az értékeket, majd tipli. Abban is megegyeztek, ha a sértett megzavarja őket, gondolkodás nélkül lelövik. Ezért vitték magukkal az átalakított fegyvert.

 

Az állítólagos társ június 26-án önként jelentkezett a Pécsi Rendőrkapitányságon. Elfogták, átszállították Zalaegerszegre, szembesítették F. Rajmunddal. Utóbbi visszavonta a vallomását, ismét azt állítva – amit a jelenleg rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok is alátámasztanak –, hogy egyedül követte el az emberölést. A „társat” szabadították.

 

– Ránk vár a feladat, hogy a bűncselekmény elkövetésének valamennyi körülményét tisztázzuk – összegzi a jövőbeli teendőket Sashalmi alezredes. – A gyanúsított vallomásainak figyelembevételével számos nyomozási cselekményt kell még elvégeznünk, és további szakértői véleményeket kell beszereznünk.

 

Az emberölés óta eltelt 19 év alatt F. Rajmund közel öt esztendőt töltött fegyintézetben lőfegyverrel visszaélés és fegyvercsempészet miatt. Az utóbbi években erdészeti szakmunkásként dolgozott. A június 17-én házi őrizetét elrendelő végzést a bíróság – ügyészi fellebbezésre – június 26-án megváltoztatta, és elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

 

SAGYIBÓ MELINDA
REPRÓ: VEZDA LÁSZLÓ (Eredeti cikk itt: Zsaru Magazin)