Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.29

Az ingatlan használója, tulajdonosa köteles kitisztítani a ház előtti árkot

Az elmúlt évek során megváltoztak az időjárási körülmények Zala megyében is, ezt a saját bőrünkön érezhetjük. A hirtelen, pár óra leforgása alatt lezúduló havi csapadékmennyiség által számos, eddig többnyire nem tapasztalt probléma is a felszínre került. Az egyik ilyen legégetőbb feladat például a vízelvezető árkok, átereszek tisztán tartása.

 

letenye-felhoszakadas-3.jpg

 

A tulajdonunkban lévő bekerített ingatlan előtt, az útburkolatig esetenként több méter széles sáv húzódhat. Ez a terület ugyan nem része az ingatlanunknak, de sok mindent nekünk kell elvégezni itt is, ugyanakkor a saját ízlésünk alapján részben hasznosíthatjuk, díszíthetjük is azt.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni szigorúan tilos!

Az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet se a vízelvezető árokba helyezzük, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően kezeljük.

Számos alkalommal a megye több településén okoztak elöntést a zivatarok, mert a vízelvezető árkokat a hosszú száraz időszakban eltömték az előbb említett anyagok, akadályozva ezzel a víz lefolyását.

A heves esőzések következtében, aki korábban kitakarította az átereszeket, ő is ellenőrizze átjárhatóságukat, ugyanis a nagy mennyiségű csapadék hatására feliszapolódhatnak az említett műtárgyak, így tovább csökken annak vízáteresztő képessége.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelten kéri a megye lakosait, hogy a fentiekben említett kötelességeiknek mielőbb tegyenek eleget a további veszélyek megelőzése érdekében! (Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)