Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.07

A Dísz téren ordibált, és meg akarta rúgni a szolgálaton kívüli rendőrt Zalaegerszegen

Egy 1997-ben született  babosdöbrétei férfi egyik ismerősével, 2021. augusztus 28-án hajnalban együtt tartózkodott Zalaegerszegen a Dísz téren, ahol ittas állapotában obszcén és rasszista szavakat használva hangosan kiabált, többek között olyan kijelentéseket tett, hogy „gyertek cigányok, szétb……m a szátokat”, „mi van kutyák?”, „k…a anyátok”.

A cselekmény idején a Zalaegerszeg, Dísz tértől pár méterre található egyik szaküzlet közelében egy négyfős társaság békésen várakozott, de a vádlott ordibálására ők is felfigyeltek. Az ordibálás közben egy arra sétáló, szolgálaton kívüli rendőr észlelte a vádlott cselekményét, és felszólította a vádlottat, hogy a cselekményét hagyja abba.

zala-megyei-rendorfokapitanysag.jpg

A felszólítást követően a vádlott a szolgálaton kívüli rendőr felé megindult, két alkalommal felé rúgott, amely elől sikerült a szolgálaton kívüli rendőrnek kihátrálnia, így a rúgások nem érték el, így sérülése sem keletkezett. Annak érdekében, hogy a vádlott felhagyjon cselekményével, illetve azért, hogy a vádlottat nevezett személlyel szembeni további erőszakos magatartásától visszatartsa, őt az ismerőse a saját testével feltartóztatta.

A vádlott a két rúgása után, illetve ismerősének közbelépésére sem tett eleget a szolgálaton kívüli rendőr további felszólításainak, hanem ismerősével együtt gyalogosan elindultak, és egy Kisfaludy utcai bank mögötti parkolóba értek. A rendőr követte, és megállásra szólította fel őket, azonban a személyek futásnak eredtek.

A vádlott – ismerősével együtt – a parkolóból irányt váltogatva próbált elmenekülni, de az időközben kiértesített és kiérkezett egyenruhás rendőri egységek igazoltatták őket. A vádlott elfogása előtt – a szolgálaton kívüli- rendőr is a vádlott után szaladt, aki ekkor a rendőr felé indult, de tettlegességre nem került sor.

A rendőri intézkedés során is folytatódott a hangoskodás, a vádlott nem tanúsított együttműködő magatartást. Az eseményekre az egyik emeleti lakásból egy személy is felfigyelt, és megbotránkozásának adott hangot. A vádlott cselekményével olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy a közterületen tartózkodókban, illetve a cselekménnyel érintett környezet lakóiban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.  

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.