Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.13

150 vadriasztó prizmát helyeznek ki a zalai utak mentén

Zala megye vadállományban gazdag terület, ahol 2021-ben ez idáig összesen több mint háromszáz vadelütésről érkezett bejelentés a rendőrségre, amelyek közül 16 eset személyi sérüléssel végződött. Az ütközések túlnyomó többsége lakott területen kívül következett be.

A fentiek miatt elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, ezért a Zala Megyei Balesetmegelőzési Bizottság százötven darab vadriasztó prizmát vásárolt, amelyeket a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai december 13-án (hétfőn) a 74-es számú főútvonal mentén helyeztek el, ahol a főkapitányság illetékességi területén rendszeresek a vadelütéses balesetek.

vadriaszto-prizma.jpg

A kihelyezett, kék fóliás optikai vadriasztó prizmák az érkező járművek fényszóróinak a fényét megtörik, bevetítik arra a területre, ahol a vadak mozognak, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, ami várhatóan elriasztja őket a közúti forgalomtól.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a vadbalesetek megelőzése érdekében:

- Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia.
- Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
- Tartson nagyobb követési távolságot!
- Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
- A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat lát, lassítson!
- Ha egy őzet vagy szarvast lát, ott számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.
- Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
- Vészfékezzen, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé!
- Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112-es segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
- Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az lopásnak számít! - hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. (Fotók: ZMRFK)

vadriaszto-prizma-2.jpg

vadriaszto-prizma-3.jpg