Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.08

143 lakástűz volt tavaly Zalában

Zala megyében tavaly 143 lakástűz keletkezett, ebből közel 110 esetben konkrét tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. A tűzeseteknél kilenc embert mentettek ki a tűzoltók, kilencen megsérültek, három ember életén pedig már nem lehetett segíteni. A három halálos áldozatot követelő tűzeset mindegyike 2021 novemberében történt. 2021-ben 48 alkalommal riasztották a megye tűzoltóit szén-monoxiddal összefüggő esethez, amelyek során négy embert mentettek ki a lánglovagok, egy ember pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

2021-ben országosan összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét Magyarországon, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket. Zala megyében a lakástüzek alkalmával több, mint 3300 négyzetmétert érintettek a lángok.

letenye-tuz-2021-1.jpg

(Letenyén tavaly januárban a Rákóczi utcában égett le egy családi ház teteje)

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében országosan 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz.

A 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. A riasztás után még van idő cselekedni, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, 21-en pedig életüket vesztették.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.- közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.