Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.03.03

Kegyetlen halál - Élelem és víz hiányában pusztultak el a magukra hagyott állatok Nagykanizsa környékén

Állatkínzás bűntettével vádolt férfi ügyében hozott jogerős másodfokú ítéletet 2014. február 28-án a Zalaegerszegi Törvényszék.

Egy dél-zalai telephelyen összesen 26 szürkemarha és 20 mangalica maradt élelem és víz nélkül 2010 tavaszán. Mire észrevették, 17 állat hullott el kegyetlen körülmények között.

A vádlott áprilisban szóban megkért egy férfit, hogy biztosítson ellátást az állatok számára, ám  ez eseti jelleggel, eseti utasítássokkal történt kb. 1 hónapig. Azt követően júniusban a segítő meglátogatta a telephelyet, s ott több elhullott tetemet talált. Az erősen oszlásnak indult állatokat egy elkülönített helyre húzta, nehogy a tetemekből a többi állat egyen. A történteket jelezni akarta a vádlottnak, ám ő elérhetetlen volt, ezért értesítette a rendőrséget.
 
Egy nappal később hatósági ellenőrzés során 17 éhségtől elhullott, oszlásnak indult tetemet, 9 lesoványodott állatot, továbbá 20 közepes tápláltságú mangalicát, 4 közepesen táplált, s egy rossz állapotban lévő, mozgásképtelen kutyát találtak az ellenőrök. A kutyák közül kettő szabadon volt egy bekerített területen, kettő pedig egy-egy, kb. 5 méteres láncra kötve, víz és élelem nélkül tengődött. A hatósági főállatorvos tanúvallomásában azt valószínűsítette, hogy az amúgy engedély nélkül tartott mangalicák, illetve a szabadon lévő kutyák ehettek  az elhullott állatok tetemeiből.

allatkinzas-mangalica.jpg

A vádlott tagadta bűnösségét: Mint mondta, az állatokat nem haszonszerzésből, hanem állatszeretetből tartotta. Hosszú ideig ő gondozta őket, ám beteg lett, így nem tudott törődni velük. Megkérte viszont a tanúként meghallgatott segítőt, hogy gondoskodjon az állatokról. Erre pénzt is adott neki. Arról, hogy aztán mi történt, csak a rendőrségtől értesült. Elmondta, hogy időskori elbutulás jelentkezett nála, s emiatt kezdődtek a gondok az állatok körül. Megbízta ugyan segítőjét az állatok ellátásával, de a részleteket nem beszélték meg, s ő sem kérte számon. Emlékei szerint egyszer 20 ezer forintot adott munkadíjra és takarmányra. A tanúként meghallgatott segítő elmondta, hogy minden alkalommal telefonon hívta a vádlott, mikor segítenie kellett. A kutyák ellátását  (hogy, vigyen némi száraz zsemlét meg húscafatokat) pusztán egy alkalommal kérte tőle a vádlott . A segítő azt vallotta, hogy ha  a vádlott jelzi neki a bajt, akkor biztosan segített volna.

A vádlottat első fokon a Nagykanizsai Járásbíróság bűnösnek találta 1 rendbeli állatkínzás bűntettében, s 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 1 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól.
A Zalaegerszegi Törvényszék -  kisebb pontosításokkal - az első fokú ítéletet helyben hagyta.
A másodfokú tárgyaláson elhangzott: Tekintettel az elpusztult állatok nagy számára, s arra a nagyfokú közömbösségre, melyet a vádlott az állatok sorsa iránt tanúsított, a kiszabott végrehajtandó szabadságvesztést a törvényszék is szükségesnek tartotta az általános megelőzés érdekében - közölte a Letenye Médiával Dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.