Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.02.01

Kanizsa Újság : 30. születésnapját ünnepli Letenye Város Fúvószenekara

Letenye Alapfokú Művészeti Iskola rengeteg zenészt nevelt ki az évek során. Az iskola és a zenekara idén ünnepli fennállásának 30. születésnapját. A ma is 40 főből álló csapat alakulása óta hazai és nemzetközi színpadon is magas elismeréseket érdemelt ki, jó hírét öregbítve városának a nagyvilágban - írta február 1-én a Kanizsa Újság online. Amint azt cikkében az ott dolgozó letenyei Varga Mónika fogalmazta: " A fúvószenekart Zsovár György alapította, aki az intézmény igazgatójaként hosszú éveken keresztül dolgozott azért, hogy magas szinten megalapozza a zeneoktatást, amely a nehézségek ellenére a mai napig működik."

 

 (Fotó: Facebook)
 

Az írásban Proszenyák Zsolt István zenekarvezető így idézi fel a kezdeteket:
"– Letenyén a zeneoktatás 1978-ban indult, majd önálló intézményként 1983-tól működik. Ekkor alakult meg a fúvószenekar is. Megalakulásában jelentős szerepe volt a széleskörű települési összefogás mellett a tűzoltóságnak, Dr. Tolnai Sándor vezetésével. Kezdetben tűzoltó, majd később ifjúsági zenekarként működött – emlékezett vissza a kezdetekre Proszenyák Zsolt István zenekarvezető, aki 2009 óta a Letenye Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is. A kezdetekkor ő is az alapító tagok között volt, mint az akkori zeneiskola növendéke."

 

 
(A zenekar a Müller avató ünnepségét is színesítette.)
 
Ahogy a zenekarvezető elmondta, Letenye Város Fúvószenekara először 1989-ben, Letenye várossá avatásának évében szerepelt az első hagyományőrző, századfordulós tűzoltó egyenruhájában.
Repertoárjukban minden igényt kielégítő zeneművek szerepelnek, a komolyzenei fúvószenekari átiratoktól kezdve, a magyar indulókon át, a könnyűzenei anyagokig, minden megtalálható. - Szívesen szólaltatunk meg közkedvelt slágereket, filmzenéket és folyamatosan ügyelünk arra, hogy megfeleljünk az új zenei kihívásoknak is – tette hozzá Proszenyák Zsolt István.
A 30 éves  letenyei fúvószenekarról szóló teljes cikk itt olvasható: