Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.11.13

Jó tanácsok, borok, sütik, mangalica - 5. alkalommal rendeztek bormustrát Letenyén

November 9-én immár 5. alkalommal szervezte meg a Letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete (LSZGYE) a Márton Napi Bormustráját.

 

 

Az 1976-ban akkor még Kertbarát Kör néven alakult szerveződés immár 36 éve rendez borversenyeket. A bormustrákat - ahol a termelők nedűit veszik górcső alá - fél évtizede rendezik meg, melyeknek hagyományos helyszíne a Fáklya Művelődési Ház táncterme.

 

 

Elsőként Molnár Ferenc az LSZGYE vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy 37 borról fogja véleményét elmondani a szakemberekből (Dr. Pálfi Dénes, Horváth Miklós, Simon Zoltán) álló grémium. A rendezvényt jelenlétükkel szebbé tette a 15 főből álló Letenyei Borhölgyek kis csapata, akik pontosan 15 féle péksüteményt készítettek a jeles alkalomra.

 

 

A borbarát hölgyek süteményei között érdekes színfolt volt Somogyi Andrásné páros Márton-napi kiflije, melyet közösen melyet elosztva két ember fogyaszthatott el. A letenyei Hajdár Farmnak köszönhetően finom mangalica termékek is az asztalra kerültek, nemkülönben volt finom Borovics Eszter hegybíró borkorcsolyája sem. Városunk képviseletében Halmi Béla polgármester, Somogyi András és Dömők József képviselők vettek részt a programon. A jófajta borokat Farkas Károly plébános áldotta meg.

 

 

Minden borról elmondták véleményüket az ítészek, de Dr. Pálfi Dénes arról is szólt, hogy valamikor a szőlész legmagasabb pontja a feneke volt, hiszen régen karós és nem kordonos művelésűek voltak a szőlőterületek. Egykoron - pontosan a sok szőlőben töltött munkát tisztelve is - nem volt jellemző az alkoholizmus, mert a szőlőtermesztő annál sokkal jobban becsülte a szőlőben végzett munkát, minthogy abból fetrengés vagy éppen családverés legyen.

 

 

Ezt a fajta hagyományt illene újra visszahozni a köztudatba - mondta Letenyén többek között a zalai Da Bibere Borlovagrend nagymestere.