Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.01.28

Jégről mentés gyakorolták a kanizsai tűzoltók - a Csótó sportolásra alkalmatlan

Január 28-án délelőtt a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatban lévő állománya a nagykanizsai Csónakázó-tó kis öböl részén a jégen való mozgást gyakorolta dugólétra, mászóöv, mentőkötél és bontóbalta segítségével. A hideg miatt sok helyen több mint 10 centiméter a jég vastagsága, de sportolásra még alkalmatlan.
 
 
 
 
Jégről mentés, ha mások bajba kerülnek a következő módon nyújthatunk segítséget:

  -  Ne egyenes tartásban, hanem hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert (ellenkező esetben mi is veszélybe kerülhetünk, alattunk is beszakadhat a jég).
   - Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét (a jég törékeny). Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal, esetleg többet összekötve, vagy ruhadarabokkal).
   - Ne a ruhája ujjánál fogva húzzuk ki, mert ruhája a varrásoknál könnyen elszakadhat.
   - Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbbi értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös segélyhívó számon.
   - A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.
   - Ha van mobiltelefonunk, azt mindig feltöltött állapotban vigyük magunkkal, így azonnal tudunk segítséget hívni. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet.
   - A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezért a telefonkártya feltöltöttségétől függetlenül hívhatók. Ezek: 105, 104, 107, 112. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hol és mi történt.
(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)