Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.22

Ismét ölt a "csendes gyilkos"

Szén-monoxid-mérgezésben elhunyt embert találtak a fővárosi hivatásos tűzoltók szombat késő délelőtt Budapest VIII. kerületében, egy Karácsony Sándor utcai lakásban. A tűzoltók az egyik helyiségben magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, ezért riasztották a gázszolgáltató szakembereit is. A lakásból a mentők egy másik embert szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos sérülésekkel szállítottak kórházba.

 

szenmonoxid.jpg


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét a fűtési szezonnal összefüggő káresetek megelőzésének lehetőségeire és módszereire. A tüzelő-, fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tűzesetet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak.
A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a tüzelő- és fűtőberendezéseit, illetve a kéményeket, szüntesse meg a helytelen műszaki megoldásokat és győződjön meg szén-monoxid-érzékelője működőképességéről! Baj esetén azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

(Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - Facebook)