Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.24

Ismét felhőszakadás volt Letenyén - Farkas Szilárd polgármester szerint van megoldás

Először szeptember 12-én pusztított felhőszakadás Letenyén, ekkor 1 óra alatt 70 mm csapadék zúdult a városra, amire talán 100 évenként egyszer van példa. Azt követően a most polgármesterré választott, akkor még települési képviselő Farkas Szilárd és dr. Szabó Ilona rendkívüli, kihelyezett testületi ülés összehívását kezdeményezte, ami meg is történt.

Most október 22-én ismét felhőszakadás volt, ekkor mintegy 30-40 mm csapadék esett városunkban, amely a felázott talaj miatt ismét sártengerré változtatta az egyedutai városrész egy szakaszát.

 

belviz-letenye-egyeduta-2.jpg

 

Szerdán - amikor a második nagy zuhét kapta Letenye - Farkas Szilárd polgármester, Bagladi Géza önkormányzati képviselő és Simonyai Imre Műszaki és Építéshatósági osztályvezető a csapadékvíz elöntés kapcsán közösen bejárták azokat a városrészeket, ahol a legsürgetőbb beavatkozás szükséges.
Megoldásként elhangzott, hogy a felesleges csapadékvizet a város lakott részeitől a külterületi árokrendszeren keresztül kell elsősorban elterelni.
Az ipari park, OWI Zala Bt. alatti mezőgazdasági területekről, továbbá a Tódor-hegy alatti tábláról a csapadékvíz nagy része jelenleg a Rákóczi utcai árkon keresztül folyik le. Ezen probléma megoldása az Egresi-árok tisztítása, medermélyítése lenne, melynek kezelője jelenleg a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az Ipari-park keleti oldalán lefutó árok tisztítása, kotrása és megfelelő átmérőjű áteresszel az Egresi árokba való bekötése, valamint a Kolozsvári utca északi oldalán lévő belterületi ingatlanok végében az árok visszaállítása, majd bekötése az Egresi-árokba tovább csökkentené városrész és a mezőgazdasági területek vízterhelését.

 

belviz-letenye-egyeduta-1.jpg


Az egyedutai városrész  északi oldalán található mezőgazdasági utak és ahhoz kapcsolódó árokhálózat tisztítása és kotrása, továbbá a Kolozsvári utcától északi irányban húzódó felújított út jobboldali árkának visszaállítása, majd mindkét oldali ároknak az Egresi-árokig tartó és ebbe az irányba való lejtésének megteremtése szintén csökkentené a lefolyó vízmennyiséget.
A másik befogadó az OWI Zala Bt. melletti húzódó észak-déli irányú árok, melynek folytatása az Egyedutai művelődési ház közelében halad el déli irányban. Ezen árok mélyítése és közúti csatlakozásában meglévő átereszek nagyobb átmérőjűre való cseréje, továbbá ezen ároknak és az Eötvös utca keresztezésétől déli irányban történő tisztítása, mélyítése, valamint mederburkolása is növelné az áteresztőképességet.


 

A Béci-patak esetében legalább a volt rendőrségi épülettől a város végén található közúti hídig mederkotrás szükséges, mivel a patak ezen a szakaszon rakja le a szállított hordalékot. A meder feliszapolódott, emiatt nagyobb víznél a volt rendőrségi épületnél elöntés történik. Az előbbiekben jelzett szakaszon töltés építése is szükséges, mivel a terepszint itt a legalacsonyabb. A nevezett és egyben befogadó árkok többsége a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van, így a probléma közös megoldásában az Önkormányzatnak kezdeményező, a károk elhárításában pedig közreműködő szerepet kell vállalnia - értesült a Letenye Média Farkas Szilárd polgármestertől.