Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.06.18

Így változik július 1-től az ellenőrzés a magyar-horvát határon

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz, melynek kapcsán változik a magyar-horvát államhatáron végzett határforgalmi ellenőrzés gyakorlata.
Az uniós csatlakozás nem jelent automatikus csatlakozást a schengeni övezethez, így a magyar-horvát államhatár továbbra is schengeni külső határ marad, a vámellenőrzés ugyanakkor megszűnik. Az utasoknak tehát csak a rendőri ellenőrzés idejére kell megállniuk a határátkelőhelyen.
A határforgalmat a legtöbb átkelőhelyen a magyar és a horvát rendőrök közösen ellenőrzik majd, az úgynevezett egymegállásos ellenőrzés értelmében az utasoknak csak a magyar vagy a horvát oldalon kell megállniuk, a túloldali határátkelőhelyen szabadon továbbhaladhatnak. Ez alól kivételt képeznek majd Drávaszabolcs közúti, Barcs közúti, Magyarbóly vasúti és Mohács vízi határátkelőhelyek, e pontokon mindkét állam külön-külön végzi az ellenőrzést.

A letenyei közúti határátkelőhely helyzete annyiban lesz sajátos, hogy ott a személyforgalom ellenőrzése közösen, a teherforgalomé külön-külön történik majd.
Letenye közúti határátkelőhelyénél a személyforgalmat horvát területen ellenőrzik, az alábbi, Horvátországgal közös átkelőhelyeken magyar területen zajlik majd az ellenőrzés:  Letenye autópálya, Berzence közúti, Beremend közúti, Udvar közúti, Murakeresztúr vasúti, Gyékényes vasúti és Drávaszabolcs vízi határátkelőhelyek.
A csatlakozás kapcsán zajló technikai átállás miatt 2013. június 30-án éjfélkor rövid időre szüneteltetik a határforgalom ellenőrzését.
Egyes határátkelőhelyeken csatlakozási ünnepségek is lassíthatják vagy szüneteltethetik a forgalmi ellenőrzéseket, nagyobb torlódásokra azonban nem számítanak a hatóságok. A csatlakozás körüli időszakban utazók számára javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak a határforgalmi ellenőrzésben várható akadályokról. - szól az ORFK Kommunikációs Szolgálatának június 17-i közleménye.