Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.10

Visszatér a tél

Magyarország időjárását szerdán már ez a mediterrán ciklon alakítja.
Napközben többnyire felhős, erősen borult lesz az ég, inkább csak a Tiszántúlon lehet kevés napsütés.
A Dunántúlon többfelé a középső országrészben helyenként várható eső. Napközben 5-10 Celsius-fokig melegszik a levegő.

 

havazas-magyarorszag.jpg

 

Csütörtökön néhol ködfoltok és kialakulhatnak. Kezdetben főleg a Dunántúlon lehet kisebb eső, majd napközben már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor, a nyugati és az északkeleti határ közelében. A minimumhőmérséklet jellemzően 0 és plusz 5, a maximumhőmérséklet plusz 4-9 fok között valószínű.
Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul. Az északkeleti megyékben várhatók a fagypont körüli értékek - jegyezték meg. Napközben általában borult lesz az ég, délutántól, estétől délen és a Dunántúlon helyenként kisebb eső várható. Napközben jellemzően 5-6 fokig, de a déli területeken akár 8 fokig melegszik a levegő.
A hétvégére viszont térségünket már eléri egy anticiklon pereme, és hidegebb légtömegek érkeznek, "így időjárásunk egyre inkább kezd hasonlítani az ilyenkor megszokotthoz" - fogalmaztak.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton havas eső, szórványosan hószállingózás, kisebb havazás is lehet. MTI
Az Időkép azt írta, szerdán szaharai por okozhat sáros esőt.

Mint fogalmaztak, Jelentős mennyiségű szaharai porszemcse halmozódott fel a légkörben, éjjel a Dunántúlon, majd szerdán a középső tájakon is sáros eső eshet.
Az elmúlt egy-két napban a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött kialakult ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja jelentős mennyiségű szaharai port és homokot kavart fel, mely aztán a magasban uralkodó erős déli-délnyugati áramlással a Földközi-tenger középső medencéje és Európa középső területei felé vette útját.