Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.17

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike egy magyar erdőben

Milliószámra virágzik a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a Győr-Moson-Sopron megyei csáfordjánosfai erdőben, a védett növényt február 20-án és 27-én a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai szakvezetéssel egybekötött túrán mutatják be - tájékoztatta a nemzeti park ökoturisztikai referense szerdán az MTI-t.

 

tozike-1.jpg

 

Véghelyi Eszter elmondta, hogy a Csáfordjánosfa mellett található ártéri erdőben idén az enyhe időjárás miatt március helyett korábban, már egy hete elkezdett virágozni a tavaszi tőzike. Jelenleg mintegy 17 millió tő található a 21,4 hektáros területen.
A virágba borult területet szombatonként 10 órától, a Csáfordjánosfáról induló, mintegy 4 kilométer hosszú tanösvényen tekinthetik meg a látogatók. A túrákra a nemzeti park honlapján található elérhetőségeken lehet jelentkezni.

 

tozike-2.jpg


A tanösvényt, amelyet 2008-ban hoztak létre, idén újították meg: aktualizálták a táblákat és a biztonságos megközelítés érdekében kőzúzalékkal stabilizálták a központi utat.
A tavaszi tőzike az amarilliszfélék családjába tartozik. A Pireneusoktól Belgiumig és Közép-Európában őshonos faj. Hagymás évelő növény, 15-35 centiméter hosszú. A szárán egy bókoló virág fejlődik ki, amelynek fehér lepelleveleit a csúcsuk alatt sárgászöld foltok tarkítják.
Levelei tőállásúak, széles szálasak, egy centiméter szélesek. Apró toktermésük van. A növény mérgező. Kedveli a lomberdőket, ligeteket, nyirkos, de nem túl nedves réteket. Magyarországon védett növény, eszmei értéke ötezer forint. MTI (Fotók: Kránitz József - Panoramio)