Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.01.13

Jön a hó

A meteorológiai szolgálat pénteken délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében arra figyelmeztet, hogy a délutáni órákban a front érkezésével eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön is (a délkeleti megyék kivételével) az eső havazásra vált (ez zömében tapadó hó lesz, melynek mennyisége síkvidéken 5-10 cm között a legvalószínűbb, ~350 m felett akár 10-15 cm is lehetséges).

 

havazas-7-es-fout.jpg

 

Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.
Az Északi-középhegység térségében nagy mennyiségű havazás várható - emelték ki, kifejtve: szombat reggelig összességében lehulló friss hó mennyisége többfelé 20 centméter felett alakul, azonban 300-400 méter felett az Északi-középhegységben 25-30 centiméter feletti hóréteg is valószínű. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg - tették hozzá.

A péntek éjfélig szóló veszélyjelzésük szerint a havazás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon plusz 4-7 fokig is melegedhet a levegő. Kora délutánra sokfelé csökken a hőmérséklet, akkor mínusz 3 és plusz 3 fok között, késő este mínusz 3 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. MTI