Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.05

Jelentős károkat okozott a heves esőzés Ausztriában

Jelentős károkat okozott a vasárnapi heves esőzés Stájerországban, Karintiában és Burgenlandban is, egy karintiai falu lakóit kiköltöztették otthonaikból.
A karintiai Afritz település egy részét sárfolyam öntötte el vasárnap este, negyven ház megrongálódott, személyi sérülés nem történt. A településen lakók közül 163 embert kellett biztonságba helyezni, ők rokonaiknál vagy panzióban töltötték az éjszakát.

 

ausztria-aradasok-sarlavina-1.jpg


Afritz közelében a B98-as út Villach és Spittal közötti szakaszát már vasárnap délután lezárták, mert egy patak kilépett a medréből. Az L5-ös út Spittal és Lendorf közti szakasza fölcsuszamlás miatt vált járhatatlanná.
Afritz polgármesterének hétfői tájékoztatása szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy a patakot visszatereljék a medrébe. Csak utána derülhet ki, hogy a lakók mikor költözhetnek vissza otthonaikba. Jelenleg 70 segítő van a környéken, kedden a hadsereg további száz embert küld a településre.
Karintiában vasárnap mintegy négyszáz tűzoltó volt bevetésen. A Villachvidéki járás mellett a Drautal völgyben kélt el leginkább a segítség.
Vasárnap Stájerország déli és nyugati részén hullott jelentősebb mennyiségű csapadék és jégeső. A stájerországi Voitsberg, Deutschlandsberg és Leibnitz járásokban kisebb áradások voltak, a tűzoltóknak pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet, és kidőlt fákat kellett eltakarítaniuk. A jégeső kerteket és veteményeseket rongált meg.
Vihar és jégeső volt Burgenlandban is vasárnap este, mintegy tucatnyi tűzoltó volt bevetésen - közölték tartományi illetékesek hétfőn. Leginkább a Kismartoni járásban és Nagymartonban (Mattersburg) kellett a vizet szivattyúzni és a kidőlt fákat eltakarítani.
A burgenlandi rendőrség vasárnap este nyolc embert mentett ki a Fertő-tóból, és több vitorlás hajót segítettek a partra jutni.
Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat (ZAMG) előrejelzése szerint hétfő délutánra felszakadozik a felhőzet, az ország déli részén a nap is kisüthet, azonban zivatarokra elvétve még számítani lehet. Hétfő este a déli országrész kivételével erős esőzések várhatók, a szél is megerősödik. Kedden további esőkre lehet számítani, csak az ország nyugati felén szakadozik fel a felhőzet. MTI