Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.12.22

Hószállingózás, ónos szitálás jön

A kontinens középső tájai felett anticiklon helyezkedik el, területét jellemzően alacsonyszintű rétegfelhőzet tölti ki, amelyből csupán a hegyvidékek látszanak ki. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, legfeljebb jelentéktelen mennyiségben fordul elő ónos szitálás, gyenge havazás. A hőmérsékletnek alig 1-2 fokos napi menete van, jellemzően fagypont alatti értékeket mérnek. A Földközi-tenger nyugati medencéje fölött egy feloszlóban levő magassági légörvény okoz néhol kiadós záporokat. A Mediterráneumban a hőmérséklet csúcsértéke általában meghaladja a 10 fokot, sőt néhol a 20 fokot is megközelíti. Eközben Észak-Európa térségében egy úgynevezett okklúziós frontzóna vonul át, ez azonban jelentős csapadékkal nem jár. A meginduló nyugatias áramlás eredményeként a hideg légtömeg fokozatosan kelet felé szorul vissza, így már csak az Ural előterében van kemény hideg mínusz 25 - mínusz 40 fok). A Kárpát-medence időjárásában a következő egy-másfél nap során lényeges változás nem várható.

 

havas-eso.jpg


Várható időjárás az ország területén péntek estig


Folytatódik a borult, sokfelé párás, foltokban ködös idő zúzmarával, mindössze legmagasabb hegycsúcsaink (hozzávetőleg 800 méter felett) emelkedhetnek ki a felhőtakaróból.
Csupán pénteken napközben az Észak-Dunántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Jelentéktelen mennyiségű hószállingózás, szemcsés hó, ónos szitálás bárhol előfordulhat. Nagyrészt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb pénteken az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg olykor az északnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -5 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 és -4 fok között várható. MTI