Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.07.13

Hőséget lezáró zivataros hidegfront érkezik

HŐSÉG: Szerdán az északnyugati megyékben 25 fok alá csökken a napi középhőmérséklet; ezzel szemben a Dél-Dunántúlon és keleten még 25 fok felett, az Alföldön 27-28 fok között alakul a napi átlaghőmérséklet. Csütörtökön mindenütt megszűnik a hőség.

 

szupercella-2.jpg

(Fotó: archív. Harcz Endre)

 

ZIVATAROK: Szerdán napközben elsősorban az Alföldön valószínű néhol zivatar, helyenként viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt zivatar- és csapadéktevékenység, mely fokozatosan kelet felé helyeződik. Heves zivatarok is kialakulhatnak károkozó (80-90 km/h-t meghaladó) szélroham és nagyméretű (több cm-es) jég kíséretében. Zivatarokra holnap délutánig számítani kell, de heves kísérőjelenségek ekkor már legfeljebb keleten fordulhatnak elő.

FELHŐSZAKADÁS, NAGY CSAPADÉK: A zivatarokhoz kapcsolódóan több helyen valószínű felhőszakadás is (az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 mm feletti csapadék is lezúdulhat). Emellett csütörtök éjszakáig a lehulló csapadék mennyisége helyenként zivataroktól függetlenül összességében szintén meghaladhatja a 30 mm-t.

SZÉL: Csütörtökön az Észak-Dunántúlon a front mögött az északnyugati szelet is kísérhetik viharos lökések.

Megjegyzés: a mostanihoz hasonló hőhullámokat lezáró, ún. hullámzó frontok átvonulását és az ahhoz kapcsolódó időjárási jelenségek előfordulását a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi - írja az OMSZ.