Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.09

Hidegfront kopogtat kedd délutántól

hidegfront.jpg

 

Az egész nyárra jellemző időjárási helyzet iskolapéldáját tapasztalhatjuk jelenleg a kontinensen. A Norvég-tenger felett örvénylő és rendszeresen újjáéledő, nagyméretű ciklon frontjai időről-időre végigvonulnak Közép-Európán, az átmeneti melegebb periódusokat megszakítva teszik változatossá az európai időjárást. Skandinávia és a Brit-szigetek felett gyakran erősen felhős, többfelé csapadékos most is az idő, Norvégia nyugati partvidékén - a Skandináv-hegység torlasztó hatásának következtében - kiadós esőkről érkezik jelentés. Errefelé van a leghűvösebb is, a hőmérséklet csúcsértéke mindössze 11 és 18 fok között változik. Szintén jelentős csapadék és heves záporok, zivatarok kísérik azt hidegfrontot is, amely jelenleg Szentpétervártól nagyjából Moszkván keresztül egészen a Fekete-tengerig húzódik. Ez a front maga előtt "tolja" a forró légtömeget, és igen nagy hőmérsékleti kontrasztot okoz Kelet-Európában: a frontvonal nyugati oldalán tegnap csak 17 és 25, ettől keletre jellemzően 30 fok feletti hőmérsékletet mértek, csak a 60. szélességi foktól északra volt ennél hűvösebb. Dél-Európában az igazi mediterrán nyarat tapasztalhatják az ott élők és a nyaralók; a tűző napsütésben a Földközi-tenger környékén is általában 30, sőt az Ibéria-félszigeten néhol 40 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Az egész kontinens legforróbb pontja Portugália volt vasárnap, ahol az év eddigi legmelegebb napját észlelték: az ország belsejében néhol a 44 fokot is elérte a hőmérséklet csúcsértéke, sőt még a 16 fokos Atlanti-óceán közelében fekvő Porto egyes kerületeiben is mértek 43 fokot, ami arrafelé kiugró napi melegrekordnak számít. Csak a Balkán-félsziget középső részén hűvösebb az idő, ahol egy hidegörvény következtében felhőszakadások is előfordultak az elmúlt napokban: a macedón fővárosban, Szkopjében két nap alatt 123 mm esővíz zúdult le. Magyarországon kedden késő délutánig nem várható csapadék, egy közeledő hidegfront előtt még marad a meleg idő.

Kedden is sok lesz a napsütés, csak kevés helyen képződik gomolyfelhő. Délutántól nyugat felől fátyolfelhők érkeznek fölénk. Kedd késő délutánig csapadék nem lesz, azonban estefelé az északnyugati határvidékre az Alpok irányából már egy-egy zivatar is besodródhat. Az éjszaka mindenütt szélcsendes lesz és kedden is nagyrészt gyenge lesz a légmozgás, de késő délutántól az Észak-Dunántúlon fokozatosan északnyugatira fordul, és megerősödik a szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken 10 fok alá hűlhet a levegő.  
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 29, 30 fok körül valószínű. MTI