Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.03

Extrém mennyiségű eső esett a Dunántúlon

Extrém mennyiségű csapadék hullott az elmúlt két napban a Dunántúlon - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Mint kifejtették, a hétvégén érkezett és még legalább két napig térségünkben maradó légörvény elsősorban a Dunától nyugatra okozott nagy esőzést: 2-2,5 nap alatt egy átlagos szeptemberi egy-másfél havi mennyiségnek megfelelő eső esett.
A Balatontól északra nagy területen hullott le 60-80 milliméternyi csapadék. A legtöbb eső, 120,7 milliméternyi Hegyeshalmon esett.

villamarviz.jpg

(Bakonycsernyén villámárvíz volt. Fotó: BM-OKF Médiaszerver)

Ugyanakkor az ország keleti megyéiben sok helyen egyetlen csepp eső sem hullott. Bár ez a helyzet - a légörvény lassú keleties mozgásával - a következő 3 napban változhat, a Nyírség, a beregi térség a mostani számítások szerint ekkor sem kap számottevő csapadékot.
Az Alpokalján és a Kisalföldön újabb 40-80 milliméternyi eső zúdulhat le, így az egyhetes mennyiség arrafelé akár a 150 millimétert is elérheti. Jó hírként ugyanakkor hozzátették, hogy a zivatarok hevessége és száma jelentősen csökken a következőkben. MTI

Vasárnap késő este a Zala megyei Miháldon a Dózsa utcában a hirtelen lezúduló csapadék miatt jelentős víz halmozódott fel, amely veszélyeztetett egy családi házat.
A helyi önkéntes és a nagykanizsai hivatásos tűzoltók zagyszivattyúval eltávolították a vizet, megszüntetve a veszélyt - számolt be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.