Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.31

Változik a horvát autópálya-díjfizetési rendszer

Horvátországban 2022-től megszűnik a fizetőkapus rendszer, mivel a horvát autópályákat kezelő vállalatok átállnak az elektronikus autópálya-díjfizetési és az automatikus rendszámtábla felismerő rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra.

Horvátország ezt már évek óta tervezi, mégpedig azért, hogy gyorsabb legyen a forgalom, és megszűnjön a készpénzfizetés, amely visszaélésekre ad okot.

Nézze meg az autópályadíj kalkulátoron, mennyibe kerül jelenleg a fizetőkapus rendszerben a horvát autópálya használata!

 

krk_hid_horvatorszag_600x400.jpg

 

A díjak nem változnak

 

Az új rendszer kiépítésének ugyanis egyetlen feltétele volt, mégpedig az, hogy a pályadíj nem lehet drágább és olcsóbb sem a mostaninál. Ez utóbbi miatt vetették el például a matricás rendszert, amely a becslések szerint szerint 300 millió kunával (12,8 milliárd forint) kevesebb bevételt eredményezett volna évente. Ezt az átalakítások után a hitelezők nem tudtak volna elfogadni. A kormány ezért egy spanyol cég, az IDOM ajánlata mellett döntött, az új rendszer bevezetése 570 millió kunába (24,3 milliárd forint) kerül majd.

 

A telepítési időszak alatt a régi rendszer lesz használatban

 

Úgy tervezik, hogy ledöntik a fizetőkapukat, egyes helyeken átalakítják a forgalmat és az alkalmazottak egy részét más munkahelyekre csoportosítják át, tíz százalékuknak azonban felmondanak. A horvát autópálya-hálózat 1306,53 kilométert tesz ki, és négy autópálya-kezelő vállalat irányítása alatt áll, amelyek összesen 3185 alkalmazottat foglalkoztatnak.

 

enc_kapu.jpeg

 

A DSRC hasonlít a jelenleg használatos elektronikus ENC-készülékre

 

A DSRC-rendszer olcsóbb a GPS-alapú rendszernél, jelenleg ez a két technikai megoldás létezik. A DSCR nagyon hatékony az autópályákon, ahol a fel- és lehajtást egyszerű fémvázra telepített érzőkelőkkel ellenőrzik, a gépjárművek megállása nélkül, 130 kilométeres sebesség mellett. A DSRC hasonlít a jelenleg használatos elektronikus ENC-készülékre – ez egy előre feltöltött készülék a horvát útdíj-kapuk használatához a sorban állás elkerülése érdekében.

 

A készülékkel engedményesen autózhatunk

 

Ehhez fel kell tölteni a megfelelő összeggel, amelyet lehajtáskor azonnal levesz a díjgyűjtő vállalat. A rendszámtábla felismerő rendszert a külföldi autók miatt fontos bevezetni. A használathoz egy applikációt kell majd letölteni, amit a bankkártyához kötnek, az autópálya-díj összegével a hitelkártyát terhelik majd meg, engedmény nélkül.

A jelenlegi autópályadíjakról itt értesülhet.

(Forrás: MTI)