Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.04.07

Több órát kell várakozni a horvát határokon

Egyes horvát határátkelőkön több órát is várakoznak az utasok az éjfélkor életbe lépett uniós határellenőrzési kódex miatt, amely szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük - közölte a Horvát Autóklub (HAK) pénteken.

 

letenye-hatar.jpg

 

A horvát-szlovén határon több kilométeres sorok állnak a Macelj-Gruskovje és Bregana-Obrezje határátkelőhelyeken. Torlódások vannak a horvát-bosnyák és a horvát-szerb határon is, ahol a legtöbbet a Bajakovo-Batrovci határátkelőn kell várni. Az összes többi ellenőrzési ponton, köztük a horvát-magyar határon is, a HAK szerint a személygépkocsik mindössze fél órát várakoznak.
A horvát hatóságok a kellemetlenségek elkerülése végett az utazóknak azt javasolják, hogy ellenőrizzék dokumentumaik érvényességét és állapotát, mielőtt útnak indulnának. Továbbá, hogy kerüljék a hétvégi utazásokat, legyenek türelmesek és kövessék a hatóságok utasításait.
Nagyobb fennakadásokra a jövő héten számít a horvát határrendészet, amikor a külföldön dolgozó bosnyák, szerb, török és más kelet-európai vendégmunkások hazautaznak a húsvéti ünnepekre.
A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről. MTI