Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.06.10

Péntektől megszűnik a kötelező karantén a horvát-magyar határokon

A környező országok közül szinte mindegyikkel megszületett már a megállapodás, ha onnan Magyarországra utaznak, akkor megszűnt a két hetes kötelező karantén. Kivétel eddig Horvátország volt. Eddig. Ugyanis a napokban a horvát-magyar határ esetében is megszületett a megoldás, a jó hírt Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán élőben jelentette be a Facebookon.

Mint elmondta, Andrej Plenković horvát miniszterelnök az ügyben telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktorral. A számok azt mutatják, hogy a közép-európai országok jól védekeztek a járvánnyal szemben, sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. Ezért a két kormányfő megállapodott arról, hogy horvát-magyar viszonylatban is megszűnik a kötelező karantén.

horvatorszag-zaszlo.jpg

A határátlépési korlátozások feloldása horvát-magyar viszonylatban péntektől történik meg. Június 12-től magyar és horvát állampolgárok karanténba vonulás nélkül kötelezettsége nélkül léphetik át Magyarország és Horvátország határát, az egymás országaiba történő utazás ismét korlátozásmentes lesz.

Magyarország és Horvátország határán 7 átkelőhely van, eddig ez volt az egyetlen határszakasz, amelyen az összes átkelő nyitva volt a járvány időszakában is. A járvány kitörését követően azonban a magyar-horvát viszonylatban csak a tranzitforgalom bonyolódott és csak az ingázók átkelése volt megengedett karantén nélkül - mondta többek között Szijjártó.

Péntektől tehát visszaáll a régi rend, a két ország állampolgárai újra szabadon és korlátozás nélkül léphetik át az államhatárokat. A horvátok újra jöhetnek Magyarországra vásárolni, kirándulni és az Adria szerelmesei karantén nélkül élvezhetik nyaralásukat a mediterrán hangulatú, csodálatos horvát tengerparton.

Íme a magyar külügyminiszter szerdai bejelentése.