Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.22

Koronavírus: drákói szigor Horvátországban

Horvátországban európai viszonylatban a legszigorúbbak közé tartozó intézkedések vannak érvényben. Az élelmiszerüzleteken, a gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül minden zárva tart.

Lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, leállt a közösségi közlekedés, bezártak az óvodák és az iskolák. A kormány a járványügyi helyzet függvényében csütörtöki ülésén vitatja meg a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseit, és várhatóan bejelenti a korlátozások feloldásának ütemét és időpontját is.

koronavirus-letenyei-hatar-1.jpg

(Szinte alig van forgalom a letenyei autópálya átkelőnél. Fotó: MTI/Varga György)

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 42-vel, 1950-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 48 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nem halt meg a Covid-19 betegségben senki. Az első fertőzés megjelenése óta, 58 napja 869 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Jelenleg 19 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 27 614 koronavírus-tesztet végeztek.

Horvátország március 19-én ideiglenes határátlépési korlátozást vezetett be, amelynek értelmében 95 állam polgárai csak 14 napos házi vagy hatósági karatén letöltését követően léphetnek be. Ez a rendelkezés érvényes Horvátország valamennyi határátkelőhelyére.

Kivételt képeznek: a tranzitáló utasok, áruszállítók, egészségügyi dolgozók, diplomaták, rendőrök.

Magyar állampolgár hazafelé tranzitálhat, de horvátországi belépéskor 14 nap otthoni önizolációra kötelezhetik.
Horvát állampolgárok visszatérhetnek Horvátországba és kiléphetnek azokba az államokba, ahol dolgoznak vagy tartózkodnak (de Szerbia és Montenegró kivételével márc. 21. óta valamennyi szomszéd államból visszatérve 14 napos önkéntes otthoni izoláció vár rájuk)

A tranzitáló teherforgalmat konvojokba rendezik és rendőrségi felvezetés mellett, kijelölt útvonalon kelhetnek át Horvátországon. A tranzit átkelők a horvát-magyar viszonyban Letenye-Goričan és Udvar-Duboševica.

A Magyarországról érkező tehergépjárművek sofőrjeinek nem kell sem karanténba, sem önizolációba vonulnia abban az esetben, ha az országba való belépés és kilépés között eltelt idő nem haladja meg a 24 órát és a vezető nem hagyja el a tehergépjármű kabinját.  

A horvát-magyar határátlépés hivatalos részletezéséről a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódhatnak.