Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.18

Koronavírus - Horvátországban lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be

A horvát válságstáb december 21-től meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő szigorításokat, december 23-tól január 8-ig pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendel el az országban - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Ezek a rendelkezések 21-én jártak volna le, így két héttel meghosszabbították őket azzal a kiigazítással, hogy a magánrendezvényeken továbbra is legfeljebb tíz fő vehet részt, de csak két különböző háztartásból.

 

horvatorszag-zaszlo.jpg

 

Új szigorításként lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be. Néhány kivétellel senki nem hagyhatja el azt a megyét, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik.

"Ezzel azt akartuk üzenni, hogy tartózkodjunk az utazásoktól, a látogatásoktól és közeli kontaktustól az ünnepek alatt, hogy a következő ünnepen át lehessen majd adni a jókívánságokat" - mondta a tárcavezető.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3272 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 190 235-öt. Az elmúlt napon 68 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma így 3023-ra emelkedett. Kórházban 2918 beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 1512-vel 103 555-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 41 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2274-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1212-en vannak kórházban, 206-an intenzív osztályon.

A korábbi bejelentések ellenére Szlovénia mégsem vezet be teljes zárlatot az ünnepekre. A részletekről ugyanakkor a kormány még csak a következő napokban dönt - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő.

Szombattól december 23-ig mindazonáltal kinyithatnak a műszaki cikkeket árusító boltok, a kertészeti üzletek és a háziállat-ápoló szalonok, négy megyében pedig, ahol jobb a járványhelyzet, a könyvtárak, fénymásolók és bababoltok.

A kormány döntése szerint december 24-től január 4-ig a közigazgatási dolgozók csak nélkülözhetetlen munkát látnak el, és azt is csak otthonról. Kriják Krisztina/MTI