Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.28

Koronavírus - Horvátországban életbe léptek az enyhítések

Életbe léptek az enyhítések Horvátországban, az új intézkedések azonban megosztották a vendéglátósokat - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát. A kávézók és más egységek, amelyek csakis italt szolgálnak fel, továbbra is csupán teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket. Ez megosztotta a vendéglátósokat. Azok, akik teljes kapacitással dolgozhatnak, üdvözölték a válságstáb döntését, bár jelezték, szerintük kicsit elkéstek vele. A bárok és kávézók azonban "szegregációval" vádolták a testületet és elégedetlenségüknek adtak hangot.

horvatorszag-zaszlo.jpg

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ígéretet tett arra, hogy június közepén, amikor lejárnak a jelenlegi intézkedések, felülbírálják döntésüket, és várhatóan engedélyezik mindenki számára a beltéri kiszolgálást.
Horvátországban a korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, valamint a korábbi 22 óra helyett 23 óráig lehetnek nyitva az üzletek és a szolgáltatók.

A határátlépésen is könnyítenek, de csak a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nincs szükségük tesztre, ez a korhatár korábban hét év volt.
Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése.

Az elmúlt napon 321 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 355 617-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 11-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7992-re emelkedett. Kórházban jelenleg 904 beteget ápolnak, közülük 95-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 240 309-en kaptak védőoltást, közülük 446 276-nak már a második adag vakcinát is beadták. Kriják Krisztina/MTI