Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irány Plitvice!

A helyi lakosok körében évről-évre egyre népszerűbb a horvát tengerpart. Ha nyaralni, fürödni szeretnének a letenyeiek és környékbeliek, sokszor inkább nyugatra veszik az irányt és a varázslatos szépségű Adrián nyaralnak, mint a Balatonon. Horvátország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Plitvicei Tavak. Ez a csodálatos természeti kincs. Pontosan olyan távolságra van, mint ha Budapestre mennénk, egy hétvégi rendezvényre.

 

plitvicei-tavak.jpg

 

A Plitvicei tavak Zágráb után, Karlovactól 70 kilométerre délre fekszik. Nem jelent különösebb problémát az elérése, hiszen az autópályán egész végig egyenesen haladunk, egyedül Karlovacnál kell letérni Plitvice felé, ami jól ki van táblázva a pályán.

Egy vízesés és tórendszer a Plitvicei tavak. Kicsit talán a Szalajka völgyhöz lehetne hasonlítani, csak az sokkal messzebb van és a Plitvicei tavak sokkal nagyobb. 1979-től a Világörökség része. Két bejárata van. Teljesen mindegy melyik parkolóban hagyjuk a kocsinkat, a nemzeti parkban kis buszok vannak, melyek segítségével könnyen feljuthatunk a legmagasabb pontra, illetve vissza ahhoz a megállóhoz, ahol a kocsinkat hagytuk. Érdemes a kisbusszal a legmagasabb pontig felmenni, ahonnan könnyű sétával az egész parkot kényelmeseb végig lehet járni.

A bejáratnál kapott belépő hátlapján rajta van az egész Plitvicei tavak: a fontosabb buszállomásokkal, túrautakkal, pihenőkkel, parkolókkal együtt, így sose tévedünk el. Érdemes szendvicset magunkkal vinni, de a parkban több vendéglő, étterem található. Kényelmes sport vagy túracipőt, esőkabátot mindenképpen vigyünk magunkkal.

Nyáron 180 kuna a felnőtt és 110 kuna egy tanulójegy. Tavasszal-ősszel valamennyivel olcsóbban juthatunk be. Ilyenkor 110 kuna a felnőtt illetve 80 kuna a tanulójegy. További hasznos információkat ITT találunk.

A hazafelé vezető utat is érdemes megtervezni. Karlovac előtt Slunj településen például nagyon sok kisebb vízesést és vízimalmot nézhetünk meg. Sokuk a mai napig működik. Érdemes egy napot eltölteni Zágrábban, hiszen a Jelacic teret és a várat nagyon szépen felújították. Zágrábban sok újonnan kialakított hostel van az óvárosban, így nem kerül sokba, ha egy éjszakával megtoldjuk a kirándulásunk.