Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.09

Így utazhatsz Horvátországba!

Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Horvátország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára kerül.

2021.05.06-tól Magyarország állampolgárai - a két országban hatályos járványügyi és rendészeti szabályokra is figyelemmel - korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

horvatorszag-zaszlo.jpg

A Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal - a jelenlegi gyakorlat szerint - a következő módon lehetséges:

A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. (A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.) - tájékoztatott a magyarországi Konzuli Szolgálat.

A lényeg:

Érdemes regisztrálni már otthon az utazás előtt a https://entercroatia.mup.hr/ weboldalon!
Több fajta igazolást is elfogadnak.
Negatív PCR teszt, EU által elfogadott gyorsteszt (gyógyszertári), illetve a második oltást követő 14. naptól az oltást is.

Elfogadják a kínai és az orosz vakcinát is, de szükséges az orvosi lap feltöltése, amin szerepel hogy mikor és milyen oltást kaptál!
A horvát hatóságok felhívják a figyelmet, ha például tranzitba mész, akkor maximum 12 órát tartózkodhatsz az országban. Utána önkéntes karanténba kell menned, és ezt  le kell jelenteni a horvát rendőrségnek (MUP).

Ha nem teszed meg, hazafelé bírság vár a határon! Tudják pontosan (nap,óra,perc),hogy mikor léptél be az országba!

Akinek nincs védettségi igazolványa, az is beutazhat Horvátországa, melynek részleteiről a Konzuli Szolgálat HONLAPJÁN tájékozódhat.