Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.06.28

Horvátország adatokat kér a beutazóktól a járványügyi kontaktkutatás miatt

A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet a horvát hatóságok.

A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.

horvatorszag-zaszlo.jpg

Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat.

Az Enter Croatia weboldal jelenleg horvát, angol, magyar, cseh, német, francia, lengyel, olasz, holland, szlovén, nyelveken érhető el, azonban várhatóan rövid időn belül más nyelveken is kitölthető lesz.

A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot - tájékoztatott a Magyarország Konzuli Szolgálata.

Szombaton délelőtt a kötelező horvát regisztráció miatt több órás várakozási idő alakult ki Letenyénél az M7-es autópálya határátkelőhelynél. A személyforgalomban 3, míg az autóbusszal érkezőknek mintegy 2 órát kellett várakozniuk a regisztráció miatt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság is azt javasolja, amennyiben lehetőségük van az utazóknak, úgy az előzetes regisztrációt még indulás előtt végezzék el internetes felületen, így megkönnyítik a szomszéd ország rendőreinek munkáját. Ha nagy a torlódás Letenyénél, az M70-es autóúton érdemes Szlovénia felé kerülni.

Horvátország csütörtöktől ismét szigorít beutazási szabályain

Horvátország csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője. Hozzátette: a szigorítások nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak.