Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.18

Hiány van idénymunkásokból Horvátországban

Hiány van idénymunkásokból Horvátországban, főleg a kereskedelemben és a turizmusban, eközben a munkaügyi hivatal nagy számú munkanélkülit tart számon - közölte a horvát munkaadók szövetsége (HUP) kedden, miután tárgyalásokat folytatott a Munka- és nyugdíjügyi minisztériumban, amelyen Nada Sikic munkaügyi és Anton Kliman turisztikai miniszter is részt vett.

 

horvat-tengerpart.jpg

 

A tárgyaláson elhangzott, hogy a horvát munkaadók január elsejétől február végéig nagy számú idénymunkásra jelentettek be igényt, az idén több mint 42 ezer idénymunkást tudnának foglalkoztatni.
Csak a turizmusban tavaly összesen 22 ezer idénymunkás dolgozott, számuk 2016-ban elérheti a 30 ezret. A munkaerőhiányt a HUB azzal magyarázta, hogy főleg a vendéglátóipart hagyja el a legtöbb alkalmazott, hogy az Európai Unió más tagországaiban vállaljon munkát.
A horvát munkaügyi hivatal (HZZ) legfrissebb adatai szerint 380 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, a meghirdetett idénymunkák iránt pedig a regisztráltak mindössze 10 százaléka mutatott érdeklődést. A horvát statisztikai hivatal áprilisi adatai szerint 17,2 százalékos volt a munkanélküliség Horvátországban, ez az arány az EU-ban az egyik legnagyobb.
A HUB szerint a minisztériumnak szerkezeti és operatív változásokat kell eszközölnie, és olyan intézkedéseket kell bevetnie, amelyek hozzásegítik az embereket, hogy munkát találjanak, a munkaadók pedig megfelelő alkalmazottakat. Amennyiben erre nem kerül sor mielőbb, a sikereses szezon érdekében növelni kell a külföldi idénymunkások számát - tették hozzá. MTI