Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.19

Az elemzők szerint a horvát ingatlan árak stabilizálódnak és az eladások csökkenni fognak!

Az elmúlt évek során megnövekedett horvát ingatlan vásárlás tényének betudhatóan a horvát ingatlanárak megemelkednek. A kereslet pedig csillapíthatatlanul növekszik. A statisztikai felmérések alapján a két évvel ezelőtti eladott horvátországi ingatlan eladások száma 18 százalékos növekedést jelzett az előző évhez képest.

A Zágrábban vásárolt új lakások ára az ország összeladási tranzakciójának mintegy 45 százalékát teszi ki, mindemellett pedig az eladó nyaraló Horvátország turistamágnes helyein is kimagasló. Az Adriai-tenger partján található apartmanárak néhány évvel ezelőtt közel 5 százalékos növekedést képeztek, míg az ország más területein a házárak kissé alacsonyabb számokat generáltak.

 

horvatorszag-ingatlan-arak.jpg

 

Természetesen, amennyiben megtérülésre összpontosítunk a Horvátország apartman eladó kérdésében fáradhatatlanul követjük a nemzetközi ingatlanpiac fejleményeit. Tájékozódunk, hogy az új ingatlanárak árindexe mennyivel emelkedett vagy csökkent az elmúlt időkben, és hogy ez milyen hatással volt a nemzetközi gazdaságra és az inflációra.

Az eladó ingatlan Horvátország több területén továbbra is a nemzetközi érdeklődés fókuszában fog lenni; erős kereslet és ebből kifolyólag egészséges gazdasági növekedés várható ennek kapcsán.

 

Az ingatlanárak kétszer olyan gyorsan növekednek, mint az EU átlaga

A Horvát Nemzeti Bank kimutatásai szerint a horvát ingatlan vásárlás az elmúlt két évben 9 százalékos növekedést produkált, melyről méltán kijelenthető, hogy a legmagasabb növekedési ütemnek bizonyul a 2007-es év óta. Mindemellett az elemzők az értékesítések csökkenését, valamint az árak stabilizálását várják el.

A horvátországi ingatlanvásárlások egyik legpezsgőbb piacának Zágráb minősült, mely város esetében több mint 13 százalékos áremelkedést regisztráltak. Ezzel szemben az eladó nyaralók kérdésében kisebb mértékű növekedést észleltek, mely arányok 6, 9- és 3, 8 százalék közöttiek.

Noha a horvátországi ingatlanárak jelentős mértékű növekedést mutattak, mégis nemzetközi szinten továbbra is alacsonynak bizonyulnak.

A 2020-as évek gazdasági visszahúzódása, a munkanélküliség, valamint az általánosan eluralkodott bizonytalanság - az elemzők szerint - magukkal hozzák az ingatlanárak további emelkedését. Mindez fontos a kockázatelkerülés végett, hiszen Horvátországban az ingatlanárak kétszer olyan gyorsan növekednek, mint az EU átlaga, ami 4,2 százalék.