Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.26

Áfacsökkentéssel védekezik Horvátország a drágulás ellen

A horvát parlament  (Sabor) pénteken megszavazta az általános forgalmi adó (áfa) csökkentését, amely április 1-jétől több termékcsoport esetében lép hatályba - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A képviselők egyhangúlag fogadták el a kormány javaslatát, amellyel a kabinet az áremelkedési hullámot akarja megállítani, különös tekintettel az energiahordozók drágulására. Becslések szerint az adócsökkentések következményeként 2,1 milliárd kunával (103,9 milliárd forint) kevesebb folyik majd be az államkasszába.

A jogszabály tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkenti a gáz áfáját, de idén április 1-jétől 2023. március 31-ig átmenetileg 5 százalékos lesz a gáz áfája.

Az élelmiszerek közül 13 százalékról 5 százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír és a gyermekélelmiszerek áfáját.

A mezőgazdaságban 25 százalékról 5 százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát is.

A női intim termékek (betét, tampon) adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót 25 és 13 százalékról 5 százalékra csökkentik. Kriják Krisztina/MTI

horvatorszag-zaszlo.jpg

(Horvátország zászlaja. Fotó: Websi/Pixabay)