Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.03

A horvát kormány 190 ezer forintnak megfelelő fizetést ad azoknak, akik a járvány miatt nem tudnak dolgozni

Újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadott el csütörtöki ülésén a horvát kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet ülésén elmondta: a terhek viselésében az állami- és a magánszektorban dolgozóknak is szolidaritást kell vállalniuk. A közszférában dolgozókat sem hagyhatja érintetlenül a válság, bár egyelőre nem jelentett be fizetés- vagy nyugdíjcsökkentést.

Az új törvénycsomag, amelyről jövő héten szavaz a parlament, a munkahelyek megmentését célozza.

horvatorszag-nyaralas.jpg

A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, áprilisban és májusban 4000 kuna (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól. Márciusban ez az összeg még 3200 kuna (152 ezer forint) volt, amely után a munkáltatónak kellett a közterheket megfizetnie. Az új rendelet szerint a cégek most mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól.

A kormány úgy becsüli: 500 és 600 ezer közé lesz tehető azok száma, akik élni fognak ezzel a lehetőséggel. Márciusban 65 ezer vállalat nyújtott be kérelmet 400 ezer dolgozó bérének a  kifizetésére.

Azok a kis- és középvállalkozók, amelyek forgalma 50 százalékkal esik vissza a válság miatt, adómentességet kapnak, azok, amelyek forgalma 20 és 50 százalék között esik vissza, három hónap halasztást kapnak az adóterhek befizetése alól. A nagy cégeknek a forgalmuk visszaesésével arányosan kell majd adót fizetniük.

A kormány eltekint attól, hogy az árut vagy szolgáltatást terhelő általános forgalmi adót a számla kiállítása után befizessék a vállalkozások, elég ezt a számla kiegyenlítése után megtenni.
A könnyítések három hónapig lesznek érvényben, és a helyzettől függően további intézkedések is várhatók.

Az első, 30 milliárd kuna (1425 milliárd forint) értékű gazdaságmentő csomag intézkedései, amelyeket márciusban indított el a kormány, főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó ágazatokra vonatkoztak. Emellett elhalasztották a végrehajtási és felszámolási eljárásokat, és három hónappal kitolták az adóbefizetések határidejét. A második csomag elindítása becslések szerint további 42-45 milliárd kuna kiadást jelent majd a költségvetésnek.

A kabinet ezért megtakarításokat rendelt el a minisztériumokban és a helyi önkormányzatoknál, valamint a szükségtelen tevékenységek leállítását is elrendelték.
Zágráb eláll például a többcélú harci repülőgépek beszerzésétől, amelyre januárban írt ki pályázatot. Erről a döntésről a védelmi minisztérium értesíti azt a hét országot, amelytől kötelező jellegű ajánlatot kért be.

Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 48-cal, összesen 1011-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hét halálos áldozata van a járványnak. Horvátország már korábban beszüntetett minden szükségtelen tevékenységet az országban.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott: a meghozott intézkedéseknek vannak bizonyos eredményeik, a mostani helyzet elképzelhetetlen lett volna egy hónappal ezelőtt.
Szavai szerint amíg nem találnak gyógyszert a vírus okozta Covid-19 betegségre, egyensúlyozni fognak a korlátozások és az engedmények között.
Kriják Krisztina/MTI