Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.03.12

Hogyan válasszon kiadó szobát Budapesten?

A főváros számos lehetőséget tartogat mind a munka, mind a tanulás terén, de a lakhatás megoldásáról mindenképpen érdemes időben gondoskodni, ha nem engedhetjük meg magunknak a saját ingatlan vásárlását. A budapestialberlet.com szakemberei is úgy vélik, hogy a minden szempontból megfelelő kiadó szoba Budapesten bizony sokszor kihívás elé állítja a választékban keresgélőket. Javasolt már azelőtt néhány hónappal elkezdeni tájékozódni a lehetőségekről, és figyelemmel követni az aktualitásokat, hogy a budapesti tartózkodás szükségessé válna.

De mi a helyzet akkor, ha nincs elegendő anyagi hátterünk ahhoz, hogy egy teljes lakást béreljünk? A szükség sokszor tényleg törvényt bont, és tűnjön akármilyen kényelmesnek is a szabadság, néha muszáj kompromisszumot kötni a spórolás érdekében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kényelmetlenül töltött hónapoknak nézünk elébe, bár tény, hogy a bérlőtársat, valamint a főbérlőt célszerű jól megválasztani.

 

 

Természetesen mindkét fél részéről vannak elvárások és követelmények, ezeket jobb mihamarabb tisztázni, hiszen ezzel elkerülhetőek a későbbi, együttélésből fakató kényelmetlenségek. Elsősorban főiskolai, egyetemi hallgatók választják az összeköltözés ilyen formáját, hiszen ők család hiányában még minden további nélkül megtehetik, hogy megelégszenek egyetlen szobával, valamint a közösen használt helyiségekkel. A kölcsönös szimpátia elengedhetetlen, éppen úgy, mint a megfelelő anyagi háttér biztosítása.

Ha az elhelyezkedés terén is komoly elvárásaink vannak, akkor javasoltak a belvárosi lakások, ám arra számítanunk kell, hogy akár három-négy plusz fővel is kénytelenek leszünk megosztani az alacsony költségek indokán a lakást. A közlekedés, valamint minden szükséges intézmény közelségének szempontjából is kedvező lakások havi bérleti díja ugyanis itt akár 100 000 forint is lehet. Az összeget, valamint a rezsiköltségeket elosztva viszont máris látható, hogy valójában bizonyos élethelyzetekben igenis megéri a kiadó szoba mellett letenni voksunkat – vállalva ezzel természetesen az együttélés kívánta kompromisszumos megoldásokat.

A züllött, kicsapongó életmód semmiképpen nem kívánatos akkor, ha albérletben kívánjuk mindennapjainkat tölteni, ezt ugyanis a főbérlő sem díjazza, s hamarosan azon vehetjük észre magunkat, hogy kénytelenek leszünk másik bérlemény után nézni. A kaució összegéről megéri előre tájékozódni, éppen úgy, mint a várható havi kiadásokról. A lerobbant állapotban levő ingatlanokat, valamint a zűrösnek tűnő szomszédok közelségét mindenképpen megéri elkerülni, éppen úgy, mint a megbízhatatlan bérlőtársakat.
Sok budapesti albérlet megtalálható a piaci kínálatban, melyek kiváló állapotban, igényes felszereltséggel és bútorozással várják mindazokat, akik a fővárosban képzelik el jövőjüket. Célszerű több ingatlant megtekinteni, hogy nagyobb eséllyel leljen rá arra a helyre, amelyet akár évekig otthonának tekinthet majd.