Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hódok a Murában - Videó készült Letenyénél a halászok réméről

Azt tudtuk, hogy a Letenye mellett is kanyargó Mura folyóban európai hódok telepedtek meg, hiszen számtalan halász- horgászkaland szól arról, hogy a növényevők megijesztették a pecásokat vagy éppen belegabalyodtak a halászhálókba.

 

hod-a-muraban.jpg

 

Az európai hód - amely nem épít hódvárakat - magyarországi állománya a 19. század közepére vadászat miatt kipusztult. "A 20. század utolsó évtizedében az ausztriai és magyar WWF együttműködésének eredményeképpen visszatelepítése megkezdődött a Duna ausztriai szakaszán. 1996 óta a Duna-Dráva és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, illetve a Tisza középső és felső folyásánál, 2006 őszén pedig Hódmezővásárhelyen történt telepítés. 2007 őszén a Duna-Dráva Nemzeti Park Drávai szakaszán újabb 25 példányt engedtek szabadon, ezzel a nemzeti parkban élő állomány mintegy 60 egyedre nőtt. 2004 óta minden szabadon engedett példányt nyomkövető rendszerrel szerelnek fel. Spontán vándorlás révén már a Zagyva mentén is megjelentek. A jelenlegi magyarországi állomány zömét a korábbi külhoni telepítések szaporulata adja. 2013-ra populációja már meghaladja az 1000 darabot, és a fadöntésekkel helyenként jelentős gondokat is okoz" - írja a Wikipédia.

A most látható videót Honcz Richárd készítette, a szerkesztés a letenyei HD Fishing Szúnyog Horgászbolt érdeme. (Fotó: Wikipédia - Európai hód)